Svečanim programom u Areni otvoren Pulski filmski festival

N.O./Klix.ba
Autor/ica 19.7.2021. u 11:45

Izdvajamo

  • Festival je otvoren projekcijom hrvatskog filma "Murina", debitantice Antonete Alamat Kusijanović, što je prvo prikazivanje tog filma nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je kao najbolji debitantski film dobio nagradu Camera d'Or. To je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma.

Povezani članci

Svečanim programom u Areni otvoren Pulski filmski festival

Foto: pulafilmfestival

U subotu, 17. jula, pred 1.500 ljudi u pulskoj Areni uz poštivanje svih epidemioloških mjera svečanim programom i projekcijom hrvatskog filma “Murina” otvoreno 68. izdanje Pulskog filmskog festivala.

Pulski filmski festival održava se na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervisana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i deset koprodukcija.

Festival je otvoren projekcijom hrvatskog filma “Murina”, debitantice Antonete Alamat Kusijanović, što je prvo prikazivanje tog filma nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je kao najbolji debitantski film dobio nagradu Camera d’Or. To je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma.

U Areni je bilo 1.500 gledalaca koji su mogli ući bez COVID potvrda.

Kao i svake, i ove su godine tijekom programa otvaranja prikazani traileri filmova koji se do petka mogu vidjeti na prirodnoj pozornici pod vedrim nebom.

Članovi Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa su poljski scenarist i reditelj Pawel Pawlikowski, glumica Zrinka Cvitešić, reditelj Danilo Šerbedžija, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauche.

Kako prenosi Jutanji list, izaslanik hrvatskog predsjednika, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima na otvorenju je rekao da je Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće “kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih djelatnika”.

Kako je istaknuo to je grad koji se spominje zbog svojih mnogih znamenitosti, zbog filmskog festivala i Sajma knjige, a obraćanje je zaključio ocjenom da je “umjetnost trajna, a ljudski životi kratak”.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, za 68. izdanje Pulskog filmskog festivala je rekao da se odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije koronavirusa.

Istaknuo je da je upravo pandemija obustavila brojne projekte, no kako je rekao, “iako je manje filmova, kvalitetni su i već su nagrađivani na festivalima” te stoga vjeruje da program može biti vrlo privlačan.

“Iza nas je jedna teška i izazovna godina koja je posebno pogodila kulturu i audio-vizuelni sektor. Vjerujem da je bolje vrijeme pred nama, a Vlada će učiniti sve što je u njezinim mogućnostima da pomogne u normalizaciju i ponovno pokretanje privrednih i kulturnih aktivnosti”, rekao je državni tajnik Partl.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je kako je pandemija najviše traga ostavila upravo na kulturnom sektoru te da je povezanost filma i Pule duboko ukorijenjena u tradiciji grada.

“Pula je grad kulture, Pula je hrvatski Rim, i to izaziva respekt, a kultura na poseban način. Film sažima sve umjetnosti, a to je onda poseban osjećaj slobode, slobode o kojoj uvijek moramo govoriti. Film kao i knjiga daje nam priliku da putujemo, da sanjamo, da maštamo, postavlja pitanja i daje neke odgovore”, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Kako je istaknuo na kraju govora, “Pulski filmski festival je svjetski festival, evropski, regionalni, hrvatski, ali prije svega pulski filmski festival.”

klix.ba

N.O./Klix.ba
Autor/ica 19.7.2021. u 11:45