Svečano otvorenje manifestacije “Slovo Gorčina” 28. avgusta u Stocu

tačno.net
Autor/ica 25.8.2015. u 11:36

Svečano otvorenje manifestacije “Slovo Gorčina” 28. avgusta u Stocu

Ovogodišnja manifestacija „Slovo Gorčina“ bit će svečano otvorena 28.08.2105. godine u Gradskom parku u Stocu, u 19:30h. Manifestaciju će svečano otvoriti federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

Nakon otvaranja publika će imati priliku uživati na Radimlji u recitalu poezije ovogodišnjeg gosta-pjesnika – Marka Vešovića. Nakon toga će biti dodijeljena nagrada Mak Dizdar mladom pjesniku za prvi neobjavljeni rukopis. Na ovogodišnjem konkursu pristiglo je 10 zbirki, a žiri je odlučio da prvu nagradu dodijeli Aniti Pajević iz Mostara. Drugu nagradu osvojio je Adem Garić, a treću Enesa Mahmić.

U subotu ujutro u Šarića kući bit će upriličena promocija zbornika radova „Slovo o A. Šantiću, A.B. Šimiću i Z. Džumhuru“. To je zbornik radova sa skupa koji je održan prošle godine u organizaciji Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i Slova Gorčina. Zbornik je prije nekolika dana izašao iz štampe prvenstveno zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

U popodnevnim satima, također u Šarića kući, na programu je čas poezije s Markom Vešovićem, dok će večer svojim autentičnim izvedbama uljepšati mostarski muzičar Sanel Marić Mara. U nedjelju ujutru, sada već i tradicionalno u Makovoj hiži, bit će upriličeno poetsko jutro s mladim pjesnikom, odnosno promocija zbirke pjesama Velide Zukan koja je prošle godine dobila nagradu Mak Dizdar. Nakon toga na istom mjestu održat će se i predstavljanje Fondacije Nijaz Duraković. U večernjem terminu će biti održana i predstava Narodnog pozorišta Mostar A šta ćemo sad?

Manifestacija će biti zatvorena poetskim maratonom na kojem će učestvovati niz pjesnika iz BiH.

Manifestacija će se i ove godine održati zahvaljujući sredstvima koja su osigurali BH Telecom i, nadamo se, Ministarstvo civlinih poslova, te Federalno ministarstvo kulture i sporta.

tačno.net
Autor/ica 25.8.2015. u 11:36