Svečano počela 60. Pula

tačno.net
Autor/ica 21.7.2013. u 14:45

Svečano počela 60. Pula

Jubilarni, 60. Festival igranog filma u Puli svečano je otvoren 20. jula u pulskoj Areni tradicionalnim vatrometom, nakon govora predsednika Hrvatske Ive Josipovića, koji je pozvao publiku da se vrati u bioskope, jer oni “šire plemenitost i dobrotu”.

Nacionalni program 60. Pule, koji nudi rekordnih 14 hrvatskih naslova i deset manjinskih koprodukcija, počeo je komedijom “MajstoriDalibora Matanića, nakon svečanog programa koji je podsetio na bogatu pulsku filmsku istoriju koja je pocela sredinom 50-ih – osnivanjem Festivala jugoslovenskog igranog filma.

Predsednik Ivo Josipović, otvarajući Festival, istakao je značaj bioskopa, uz ocenu da nema većeg i boljeg od pulske Arene.

Josipović je istakao da su filmski umetnici ostavili proteklih decenija u Areni ogromno nasleđe koje je “deo baštine Hrvatske, ali i brojnih drugih, posebno susednih zemalja”.

“Hvala im svima za to što su učinili za našu kulturu”, poručio je Josipović.

Prisećajući se odlazaka u bioskop u mladosti i ukazujući na današnji trend nestanka bioskopa, Josipović je istakao da je upravo zato danas i važna digitalizacija bioskopskih dvorana.

Izražavajući nadu da će širom Hrvatske i Evrope nići brojni bioskopi koji će širiti filmsku umetnost, Josipović se osvrnuo i na finansijsku krizu, ocenjujući da i 60. Festival u Puli pokazuje da nije sve u novcu i da se i u krizi može napraviti više manjih ostvarenja koji predstavljaju zadovoljstvo za sve.

“Vratimo se u bioskop, jer bioskop širi plemenitost i dobrotu. Bioskop je sa nama, uđimo u bioskop, krenimo u bioskop”, poručio je Josipović u završnici svečane ceremonije, koja je direktno prenošena na HRT-u.

Otvaranju su prisustvovali i potpredsednik Sabora Nenad Stazić i ministarka kulture Andrea Zlatar Violić, koja je prethodno priredila i svečani prijem za umetnike i pojedine kolege iz regiona, ističući značaj filmske umetnosti po kojoj se meri i snaga nacije, i regije, i civilizacije. “Film nikada ne postavlja granice, već ih pomera”, poručila je ministarka.

Ceremoniji otvaranja 60. Pule prisustvovali su i mnogobrojni hrvatski glumci i reditelji, kao i filmske zvezde bivše Jugoslavije, poput Radeta Šerbedžije, koji se i obratio na otvaranju u Areni, te Milene Dravić, Mire Stupice, Ljubiše Samardžića, Gorana Paskaljevića iz Srbije i mnogih drugih.

Program otvaranja doneo je u Arenu tehnologiju 3D mapping i projekcije 3D modela na istoimenu 3D arhitekturu. Publika je imala priliku da se priseti svih ljudi, događaja i filmova koji su obeležili 60 godina Filmskog festivala u Puli. Priča je građena narativno, od osnova i samih pobednika Pule, preko svih junaka Festivala, koji su ostali u sećanju i od kojih neke još uvek možemo gledati na drugim ekranima i filmskim platnima.

Jubilej Festivala u Puli obeležava se nizom projekata ostvarenih u saradnji sa partnerima, uključujući retrospektive na HRT-u i Klasik TV-u (60 filmova), poštansku marku, izložbe istorijske građe, plakata, fotografija i karikatura, naučnim skupom i zbornikom radova, univerzitetskim seminarom i panel diskusijom s rediteljskim i glumačkim zvezdama iz festivalske istorije.

Nacionalni program 60. Pule, uz “MajstoreDalibora Matanića, obuhvata u Glavnoj selekciji i filmove “Zagonetni dječak” reditelja Dražena Žarkovića, “ŠutiLukasa Nole, “HitacRoberta Orhela, “KaubojiTomislava Mršića, “Svećenikova djecaVinka Brešana, “ProjekcijeZrinka Ogreste, “Visoka modna napetostFilipa Šovagovića i Zone Sova, “Nije sve u loviDarija Pleića, “Obrana i zaštitaBobe Jelčića, “OproštajDana Okija, 3D “Simon ČudotvoracPetra Oreškovića, “Vis a VisNevija Marasovića i omnibus “Kratki spojevi” (Juričan, Jušić, Tarokić, Mardešić), koji je van konkurencije.

U sekciji manjinskih koprodukcija su filmovi “Goltzius i Pelikanova družina” (Holandija, Peter Greenaway), “Najljepša je zemlja moja” (Nemačka, Srbija, Mihaela Kezele), “Kad svane dan” (Srbija, Goran Paskaljević), “Nahrani me riječima” (Slovenija, Martin Turk), “Falsifikator” (Srbija, Goran Marković), “Sretan za umrijeti” (Slovenija, Matevž Luzar), “Krugovi” (Srbija, Srdan Golubović), “Šangaj” (Slovenija, Marko Naberšnik), “Dvojina” (Slovenija, Danska, Nejc Gazvoda) i “Adria Blues” (Slovenija, Miroslav Mandić).

Žirijem Nacionalnog programa predsedava reditelj i scenarista Petar Krelja, a članovi su i producent Stanislav Babić, glumica Gordana Gadžić, direktor fotografije Slobodan Trninić i reditelj i montažer Damir Čučić.

Broj filmova u Nacionalnom programu označava najplodniju godinu hrvatske kinematografije od sticanja samostalnosti, a tako veliki broj filmova rezultat je ne samo povećane produkcije po javnim pozivima HAVC-a, nego i jačanja nezavisne i televizijske produkcije igranog filma.

Jubilarni, 60. Festival igranog filma u Puli počeo je zapravo još 13. jula filmovima za decu i međunarodnim programom “Europolis”, a rođendan je na rekordno popunjenom Kaštelu proslavila i predsednica međunarodnog žirija, glumica Neda Arnerić iz Srbije.

Međunarodni program “Europolis” ocenjuju, uz Nedu Arnerić, i slovenački reditelj Igor Šterk i bosanskohercegovački reditelj Pjer Žalica.

Umetnički direktor Festivala u Puli Zlatko Vidačković ponosan je što je međunarodni program “Europolis” na Kaštelu ponovno bio rekordno posećen, iako su prvi put naplaćivane ulaznice.

Filmske noći na Kaštelu završene su projekcijama filma “FalsifikatorGorana Markovića i erotizovanih starozavetnih priča Pitera Grineveja (Peter Greenaway) “Glotzius” i “Pelikanova družina”.

Prošle, 2012. godine, debitantski film “Pismo ćaćiDamira Čučića proglašen je najboljim na 59. Puli. Trijumf u Nacionalnom programu ostvario je i “Ljudožder vegetarijanacBranka Šmita (Schmidt), a u sekciji manjinskih koprodukcija “ParadaSrđana Dragojevića iz Srbije, dok je publika proglasila najboljim “Halimin putArsena Antona Ostojića.

Prva smotra filmova u Areni održana je davne 1938, a na inicijativu Marijana Rotara, 1953. u Areni je održana međunarodna filmska revija, čiji je uspeh stvorio temelje za organizaciju nacionalnog filmskog festivala. Tako je 1954. godine osnovan Festival jugoslovenskog igranog filma, koji je održan sve do raspada SFRJ 1990.

Od 1992. u Puli se održava Festival hrvatskog filma, koji od 2001. godine ima međunarodni karakter.

Od 2010. Pulski festival ima i takmičarske sekcije manjiskih koprodukcija, te hrvatskog kratkog igranog filma.

Pulski festival je 2012. godine posetilo rekordnih 78.300 posetilaca, a organizatori ove godine, s obzirom na jubilej, očekuju još veći broj filmofila.

Ove godine gledaoci imaju priliku da koriste i aplikaciju za pametne telefone, uz pomoć koje će se lakše snalaziti do 27. jula u bogatom festivalskom programu. Aplikacija je besplatna i može se pronaći na iTunes stranici, te na Google playu.

Festivalski sajt je http://pulafilmfestival.hr, a program se nalaiz i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 21.7.2013. u 14:45