Svetlana Broz: Gospodine Skaka, kad savladate lekciju građanske hrabrosti počnite se boriti protiv nasilja

Svjetlana Broz
Autor/ica 10.3.2018. u 08:43

Izdvajamo

  • Laureati Nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost su i Goran Čengić o kojem ćuti Sarajevo
  • Neđo Galić o kojem ćuti Ljubuški
  • Asmir Fatkić o kojem ćuti Islamska zajednica i Bihać, Vlado Trifunović o kojem ćuti Beograd, Slobodan Pejović o kojem ćuti Podgorica, Josip Rajhl Kir o kojem ćuti Hrvatska i mnogi drugi o kojima njihove sredine ćute jer njihova dela postaju ogledalo u kojima oni koji zlouporebljavaju moć ne žele da vide svoja nakaza lica. Kada bi mogli najradije bi razbili ogledalo.

Povezani članci

Svetlana Broz: Gospodine Skaka, kad savladate lekciju građanske hrabrosti počnite se boriti protiv nasilja

Ostajem u nadi da nikada nećete ni vi lično, ni vaše partijske kolege pobediti antifašizam, te da ćete se, čim budete savladali pojam građanske hrabrosti, početi boriti protiv onih koji zloupotrebljavaju moć kršeći ljudska prava, jer je takvih previše i u gradu kojim rukovodite

Otvoreno pismo Gradonačelniku Sarajeva, Abdulahu Skaki

Gospodine Skaka,

Danas su mediji objavili vest koja se nalazi i na web stranici Grada Sarajeva da ste nagradili gospodina Hajrudina Zulfića za građansku hrabrost rečima: „Ovo je pravi primjer građanske hrabrosti…“

Nesumnjivo je da gospodin Zulfić zaslužuje nagrade i afirmaciju zbog hrabrog i odvažnog gesta solidarnosti i pomoći ugroženom sugrađaninu, koji je nažalost sve ređi među stanovnicima ne samo balkanskih prostora. Ovom prilikom odajem mu javno priznaje ne samo zato što je pomogao ugroženom nego i zato što je time postao učitelj većini koja bi u takvoj situaciji okrenula glavu i ćutke prošla svojim putem.

Gradonačelniče, u vašem gradu samo u vreme dok ste bili zamenik gradonačelnika Sarajeva četiri godine održavale su se svečane ceremonije dodele Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost i njenu afirmaciju NVO Gariwo, na kojima je nagrade primilo dvadeset četvoro laureata o kojima su prikazani i dokumentarni filmovi. Nikada niste našli za shodno da prisustvujete tim ceremonijama, a kada ste već postali gradonačelnik, kontaktirali smo vas pismenim putem i zamolili da ustupite prostor Vijećnice na dva sata za dodelu nagrada na dan koji civilizovani gradovi Evrope obeležavaju kao Dan sećanja na pravednike i pozvali vas da time uključite Sarajevo u provođenje odluke Parlamenta Evrope. Poslali ste nam odgovor da to možemo ostvariti ako platimo cenu i PDV kao i mladenci koji se u tom prostoru žele venčati, tačnije 4.700 KM. Očigledno vam je bila važnija materijalna dobit od laureata Nagrade za građansku hrabrost i evropskih vrednosti.

Laureati Nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost su i Goran Čengić o kojem ćuti Sarajevo; Neđo Galić o kojem ćuti Ljubuški; Asmir Fatkić o kojem ćuti Islamska zajednica i Bihać, Vlado Trifunović o kojem ćuti Beograd, Slobodan Pejović o kojem ćuti Podgorica, Josip Rajhl Kir o kojem ćuti Hrvatska i mnogi drugi o kojima njihove sredine ćute jer njihova dela postaju ogledalo u kojima oni koji zlouporebljavaju moć ne žele da vide svoja nakaza lica. Kada bi mogli najradije bi razbili ogledalo.

Uz najveće poštovanje prema iskazanoj hrabrosti gospodina Zulfića, moram naglasiti da ste kao javna ličnost na odgovornoj funkciji dužni imati minimum znanja o pojmovima koje upotrebljavate u javnom govoru. U to ime navodim vam jednu od definicija građanske hrabrosti, koja se nalazi i na našem jeziku na našoj web stranici već punih deset godina, u nadi da će vam pomoći u budućem radu:

Građanska hrabrost predstavlja volju i praktičnu vještinu neposlušnosti, otpora, suprotstavljanja i nenasilne borbe protiv zloupotrebe moći bilo koje javne ustanove, privatne kompanije ili pojedinaca koji namjerno zanemaruju svoju dužnost ili nezakonito koriste prednost svojih političkih, ekonomskih ili socijalnih moći kršeći ljudska prava – bilo u građanskom ili političkom životu, medijima, biznisu ili u akademskoj, religijskoj ili porodičnoj sferi.

Ostajem u nadi da nikada nećete ni vi lično, ni vaše partijske kolege pobediti antifašizam, te da ćete se, čim budete savladali pojam građanske hrabrosti, početi boriti protiv onih koji zloupotrebljavaju moć kršeći ljudska prava, jer je takvih previše i u gradu kojim rukovodite.

Svetlana Broz

Direktor NVO Gariwo, Sarajevo

Svjetlana Broz
Autor/ica 10.3.2018. u 08:43