Svi marš na ples u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 7.5.2021. u 08:47

Svi marš na ples u Sarajevu

Foto: Fuad Fočo

Premijera plesnog projekta Svi marš na ples na muziku Bijelog Dugmeta u koreografiji Igora Kirova i dramaturgiji Igora Golovka nastalog u produkciji Udruženja Živimo Balet iz Sarajeva, Festivala Velenje iz Slovenije u sklopu plesne platforme Balkan Dance Project premijerno će biti izvedena 8. maja u Domu mladih Skenderija u Sarajevu s početkom u 18.00 časova.

Plesna predstava Svi marš na ples uvodi nas u eklektični izmaštani svet u kojem pesme kultnog ex-Yu benda Bijelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Kako je tema većine pesama Bijelog Dugmeta ljubav, tako ne možemo pobeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi, od onih za kojim se žudi do onih koji se žive i onih koji su na izdisaju ili pripadaju nostalgičnoj refleksiji njihovih junaka. Radnja ove dinamične plesne predstave okvirno je smeštena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom letnje radne akcije u prvoj polovini 80-tih godina.

Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja. Predstavu izvode igrači i glumac sa prostora bivše Jugoslavije: iz Srbije Luka Živković i Jakša Filipovac, iz Bosne i Hercegovine Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević, Ana Kuzmanović i Emir Fejzić, iz Hrvatske Endi Schroetter i iz Slovenije Mojca Majcen.

Balkan Dance Project čiji su osnivači Mojca Majcen, Igor Kirov i Aleksandar Ilić, je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne umetnike sa prostora Balkana i nekdašnje Jugoslavije.

Balkan Dance Project jača plesnu scenu regiona kako bi se ponovno spojila i povezala, te kreirala platformu za razmenu ideja koreografa, igrača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umetnika.

tačno.net
Autor/ica 7.5.2021. u 08:47