SVJETOVI ALIJE BALTE, GRAFIČARA

Gradimir Gojer
Autor/ica 10.2.2016. u 11:28

SVJETOVI ALIJE BALTE, GRAFIČARA

Zapisano prve večeri Sarajevske zime 2016., u galeriji Roman Petrović u Sarajevu…

 

O grafičaru Aliji Balti pisao sam u doba njegovih mladenačkih uzleta, još 1998., prilikom njegovog vernisaža u Galeriji Gabriel, u Kamernom teatru 55.

Bio je to zapis, čini se iz današnje perspektive, tačan u odnosu na temeljno tvoraštvo ovoga umjetnika, koji je i dodiplomske i magistarske studije prošao u umjetničko-pedagoškoj procesnosti takvog majstora, jednog od rijetkih stvarnih umjetnika grafike kod nas, akademika Dževada Hoze.

Od tada su prošle tri decenije pa se danas, nadahnjujući svoju bilježničku maštu, prisjećam, više nego relevantnih i artistički efektnih Baltinih ciklusa, kakvi su, na primjer Crno-bijeli svijet, Labirint života, Bitka za  Aziće

Dobar je potez vođstva Internacionalnog festivala Sarajevska zima, da u svom trideset drugom izdanju priredi retrospektivu (1998. – 2015.) Aliji Balti.

Maksimalno smislen, dostojanstven i gracilan je postav Baltinih izložaka u prostoru galerije Roman Petrović. Posebno oduševljava, kao vrhunski akcent ove izložbe, svojevrstan umjetnički uzvičnik soareje grafičkoga obilja, nepretenciozna svojevrsna instalacija kao hommage stvaralaštvu novinara i pisca Karima Zaimovića, koji je sa umjetnikom dijelio granatno nebo sarajevsko, studen i ratni kaos trostruko opkoljenoga grada…

Balta se služi, jednako uspješno, uvjetno govoreći, grafičkom superiornom lingvom i u prostorima klasičnoga pristupa i tehnika, kao i u prostoru računalnoga grafičkoga izričaja!

Drvorezi, linorezi, linogravure rezultiraju u Baltinom slučaju punoćom jedne osebujne lirske apstrakcije.

Baltina ekspresivnost izričaja neće izostati niti onda kada se umjetnik ispoljava potpuno stilski heretično, na primjer sa snažnom propulzivnošću emocija u slikama rađenim u tehnici ulja!

Balta je i u pogledu tehnika u kojima ovaploćuje svoju misaonost i ekspresiju, ali i u pogledu tematsko-motivskih traganja za sve novim artističkim izazovima tragač i budni snivač, pa ustvrdio bih, nerijetko, i alkemijski ludist!

Dosljedna u stilskom pogledu, ova izložba Alije Balte, snažni je evokativ na našu nesretnu prošlost, jednako turobnu sadašnjost, ali po superiornosti umjetničkoga pisma ona daje nadu da se sa ovakvim stvaraocima i njihovim opusima u Sarajevu i BiH ima smisla boriti za drugačiji i bolji život; da naši futuri neće biti tamni, kao pojedini prizori kojima je Balta ovjekovječio svoj unutarnji tragos šutnje naše nesretne prošlosti.

Gradimir Gojer
Autor/ica 10.2.2016. u 11:28