Ivica Buljan: Teatar je dokaz da se kroz umjetnost može živjeti

tačno.net
Autor/ica 3.10.2013. u 09:18

Ivica Buljan: Teatar je dokaz da se kroz umjetnost može živjeti

Jučer se u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti održao MESS forum, tematska diskusija učesnika 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS koja je imala za cilj da se pozabavi fenenomenom nade kroz umjetničku praksu, ali i šire, iz sociološke, filozofske i kulturološe perspektive. O temi “Korozija nade“ govorili su Andrej Nosov reditelj predstave “Hinkeman: Šta mora neka bude“, Ivica Buljan “Žuta crta“ te dvojac Claire Marshall i Richard Lowdon iz britanske trupe Forced Entertainment koji će sutra i prekosutra igrati sa svojom predstavom “Tommorow’s parties“. Moderator diskusije bio je direktor Festivala Dino Mustafić.

Živimo u jednoj globalnoj svjetskoj kulturi, a svijet u kojem živimo je razočaravajući. Naša predstava itekako ima veze sa pronalaskom sreće, iako je bilo mnogo teško režirati uz takvu temu“, rekli su Richard Lowdon i Claire Marshall te dodali: „Teatar u Velikoj Britaniji nije nikad bio nešto što je bilo intelektualna potraga, ali teatar se dešava pred nama i predstavlja jednostavnost bitka. Uz teatar se ne mogu napraviti promjene kao uz film i TV, ali je opet nerealno očekivati da teatar zanemari dešavanja u društvu“.

Hrvatski redatelj Ivica Buljan smatra da nada uvijek postoji: „Mislim da živimo u vremenu u kojem će se desiti apokalipsa. U 80-tim godinama nismo mogli ni sanjati da jednog dana u Sarajevu neće voziti tramvaji, da neće biti plina i slično, ali nada uvijek postoji u malim trenutcima. Teatar malim projektima pokazuje da se kroz umjetnost može živjeti“. Na pitanje o društvenoj ulozi teatra Buljan je rekao: „Teatar je vršnjak sa filozofijom. Predstave su vrsta duhovne i tjelesne vježbe, a autori u njih stavljaju poruke koje su rješenja za ljudsku tjeskobu“.

Misliti i odlaziti u teatar nije više potreba savremenog društva. Živimo u vremenu lijenosti, ali nada uvijek postoji i ogleda se u stalnom propitivanju stvari“, rekao je Andrej Nosov.

MESS Forum bit će naknadno emitiran u programu BHT1, generalnog medijskog pokrovitelja Festivala MESS.

Ovdje možete pogledati intervju Ivice Buljana i Tomi Janežiča.

tačno.net
Autor/ica 3.10.2013. u 09:18