TEATAR PO BATRIĆU

Gradimir Gojer
Autor/ica 10.8.2015. u 10:50

TEATAR PO BATRIĆU

O Pozorištu Slavija i njenom osnivaču još jednom…

 

Beogradsko Pozorište Slavija dobilo je ocjenama najprestižnijih europskih nacionalnih eksperata iz kazališne umjetnosti Međunarodni certifikat EFFE za 2015/2016! Europska asocijacija festivala teatarske umjetnosti, na taj je način, uvrštavajući ovaj teatar, na temelju njegove dvije festivalske manifestacije – Internacionalni teatarski festival Slavija i manifestacija posvećena Branislavu Nušiću (svakogodišnja!!!), te uvrštavajući ovaj festival i teatar u svoje programske itinerere, učinila ono što u Srbiji i regionu ne čine oni koji su pozvani da to prvi (!) učine, da bi valorizirali rad i ustrajne napore na promicanju kazališne umjetnosti nevelikog tima Batrića Žarkovića. Ovaj čovjek je praktično cijeli život, pa i život svoje obitelji ugradio u malo kazalište na beogradskoj Slaviji, praveći, bukvalno iz noći u noć ugodu,  a nerijetko itekakvu lagodnost širokim, najširim (!!!) slojevima teatarske publike.

Batrić Žarković angažira najbolje beogradske glumce da iznesu repertoar njegovog kazališta, koji je u bitnom dosluhu sa zahtjevima svih slojeva beogradske publike.

Žarković se ne prenemaže,  jer to objektivno i ne može, obzirom da nije dio nikakve programske sheme kada su državni ili gradski proračuni u pitanju!? Njegova malobrojna suradnička ekipa ostrašćenih teatarskih djelatnika, pojačanih gotovo svakodnevno (!) članovima njegove obitelji, zaradi na blagajni svoga omiljenog teatarskog zborišta svih generacija Beograđana onoliko, koliko sam Žarković veli da im je potrebno!?

Ustvari, Batrić Žarković kvari posao  drugim beogradskim i inače profesionalnim teatarskim kućama u Srbiji i regionu, jer njega ne zanimaju niti prošnje po ministarstvima, niti klanovska udruživanja radi nezarađene (!!!) dobiti. Batriću je temeljno pravilo: glumac na prvom mjestu, glumac kao Bog teatra, a na drugom mjestu je pravilo: rad, rad i samo rad!

Festival Slavija, kao i jedina autentična manifestacija, i to ne samo omažnog karaktera u čast Branislava Nušića, u funkciji su, prije svega, glumačkog, odnosno spisateljskog kvaliteta. Batrić Žarković je spreman praviti otvoreni, izravni kompromis sa publikom, ali nikada ne radi protiv glumaca i pisaca, od kojih je mnoge dramske suvremenike prvi puta, sa njihovim dramama pokazao publici naših dana…

U svijetlu najnovijeg priznanja koje su svjetski teatarski eksperti dali malom teatru Slavija treba ubuduće promatrati, i to dugoročno, sudbinu ovoga teatra po Batriću.

Gradimir Gojer
Autor/ica 10.8.2015. u 10:50