Teatar pod opsadom: Jedino što je vrijedno jeste ostati na strani dobra

Sanela Gojak
Autor/ica 26.4.2019. u 12:16

Teatar pod opsadom: Jedino što je vrijedno jeste ostati na strani dobra

U Narodnom pozorištu Sarajevo otvorena je izložba “Teatar pod opsadom” autorice Hane Bajrović u okviru programa Modula memorije u kojoj je predstavljen teatrografski prikupljen materijal svih pozorišnih premijera odigranih u Sarajevu od 5. aprila 1992. godine do 19. marta 1996. godine.

Na ovoj izložbi se mogu vidjeti fotografije predstava, afiše, novinski članci, intervjui, planovi proba i sl. uz svijeće koje su bile sastavnim dijelom pozorišnih predstava u opkoljenom gradu. Izložbu čini 57 ratnih predstava koje su igrane više od 2.000 puta u toku četverogodišnje opsade.

Ovom izložbom se želi stvoriti jedna cjelovita sliku o značaju i ozbiljnosti teatarskog stvaralaštva sarajevskih umjetnika tokom opsade grada.

„Teatar pod opsadom je potvrda da estetika vrijedi samo ako je u čvrstoj vezi sa etikom. Činjenica da su ljudi u sred rata, gladni, žedni, u stalnom strahu i pod stalnom životnom opasnošću stvarali, dokaza je da, čak i kad ne postoji nikakva gotovo nikakva nada, jedino što je vrijedno jeste ostati na strani dobra,“ navela je autorica izložbe Hana Bajrović.

Prilikom otvaranja izložbe „Teatar pod opsadom,“ direktor MESS-a Nihad Kreševljaković je istakao kako mu je sugrađanka Jasna Spahić ispričala da joj je ratna predstava „Čekajući Godoa,“ spasila život jer dok je ona bila u Pozorištu mladih granata je raznijela njenu kuću.

– Na taj i drugačije načine ovih 57 premijera i preko dvije hiljade igranje predstava spašavalo je život građana i građanki Sarajeva – dodao je Kreševljaković.

Izložbu je upotpunio audio performans Nedima Zlatara u kome su mladi sarajevski glumci govorili  riječi glumaca koji su sudionici vremena iz kojeg je izložba „Teatar pod opsadom“.

Izložba se može pogledati do kraja juna ove godine.

Sanela Gojak
Autor/ica 26.4.2019. u 12:16