Teatrologijska skica: RASNI KOMIČAR

Stefa
Autor/ica 16.7.2015. u 11:09

Teatrologijska skica: RASNI KOMIČAR

Mogući portret glumca Mirvada Kurića

Današnje doba nadiranja divljeg, u primitivizam natopljenog kapitalizma, iskazano je, možda zornije nego li drugdje, u teatru, pa i našem – bh!

Piše: Gradimir Gojer

Iz dana u dan se uvjeravam kako narodi koji nastanjuju bh. tlo minimalno ili skoro nikako ne čitaju; kako se u teatar odlazi rijetko; kako su balet i umjetnost opere, dakle europske glazbe, općenito, terra incognita za ogroman dio bh. populacije. Tek poneka premijera se desi gotovo incidentno, jer i recentna politika vlada na humusu primitivizma, pa su proračuni za teatar sve tanji i tanji!?!

Boreći se protiv sveopće besparice u kulturi, a za kakvo-takvo poboljšanje opće pozicije umjetnika i kulturnih djelatnika uopće jedan je istaknuti sarajevski glumac privremeno zaledio svoj angažman u Drami Narodnog pozorišta Sarajevo i otisnuo se zastupničkim vodama u Federalni parlament…

Iako Mirvad Kurić vrlo prilježno obnaša dužnost zastupnika, smatram golemom prazninom ono što ostaje u ansamblu i repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo, posebice kada je komedijski žanr u pitanju,  jer ovaj glumac  je u dosadašnjem glumačkom bivstvovanju na pozornici stožerne kazališne kuće u BiH pokazao nekoliko bitnih komponenata svog glumačkog angažmana, i to u punom sjaju!

Kurić sa golemom lakoćom iz prirodno pozorničke nezainteresiranosti prelazi u intenzivan scenski identitet, koji rezultira nizom kazališnih personaliteta, protagonističkog, vrhunskog izričaja! Kurićeva tvorba elementarnoga stanja lika na pozornici, nikada ne robuje dopadljivosti po svaku cijenu… Tako sam, prateći njegovu kreaciju u Sterijinim Rodoljupcima, doživio proces narastanja dobro artikulirane uloge…

Kurić je ozbiljno postavio sve dionice svoga lika, da bi u krajnjem ishodu bila orkestrirana iznimna komičnost, iako u ovoj polifoničnoj, složenoj glumačkoj gotovo egzibiciji, ima itekakove slojevitosti, date preko rafinirane ironije, a u pojedinim trenucima osjeti se golemi otklon prema kazalištu antiteatra. Slična je situacija sa Kurićevim ostvarenjem u predstavi Ptičice, autora Filipa Šovagovića, kojom je ovaj glumac zadobio simpatije i priznanje Mostarska liska, na istoimenom festivalu u Mostaru.

Tumačeći ulogu Gosta u predstavi To Alije Isakovića u produkciji Kamernog teatra 55, na Festivalu bh. drame u Zenici Kurić je takođe donio jedan slojeviti portret čovjeka iz naroda, na maksimalno rubnom okviru! I to mu je donijelo prestižan naziv najboljega glumca u BiH.

Izdvajajući tek ove od brojnih uspjelih Kurićevih interpretacija u teatarskom smislu valja napomenuti da je ovaj rasni komičar odigrao i čitav niz uloga na televiziji i na filmu, koje su ga afirmirale ne samo u žanru komedije i pripadajućim joj podžanrovima već i mnogo šire… Uspjele kreacije Mirvada Kurića u filmovima Rimejk, Nafaka, Sevdah za Karima, Jasmina dokazale su njegov nesumnjivi dar kada je u pitanju sineastička umjetnost!

I televizija je mjesto apsolutne dominacije glumačkoga bića Mirvada Kurića! To se posebno odnosi na njegova ostvarenja u televizijskim serijama: Viza za budućnost, Lud, zbunjen, normalan, Foliranti, Kriza

Mjesto u Drami Narodnog pozorišta Sarajevo na kojem je briljirao Mirvad Kurić ostaje i dalje nepopunjeno?!? Nitko od mlađih glumaca niti približno nije uspio nadomjestiti Kurićevu glumačku slojevitost i njegov nevjerojatni talenat za scenske metamorfoze, te njegovu potpunu upotrebljivost kada su šire žanrovske mogućnosti teatra danas u pitanju!

Zato i ova teatrologijska skica za portret glumca Mirvada Kurića završava upitom da li smo, valjda privremeno (???) dobili marljivog zastupnika, a izgubili rasnog komičara i glumca uopće u svim žanrovima?!?

Stefa
Autor/ica 16.7.2015. u 11:09