Tri u Film, Ismar Mujezinović, Jasenka Kratović i Aleksandra Nina Knežević u Zvonu

tačno.net
Autor/ica 30.5.2016. u 09:29

Tri u Film, Ismar Mujezinović, Jasenka Kratović i Aleksandra Nina Knežević u Zvonu

Galerija Zvono
Obala Maka Dizdara 10
Utorak, 31. maj u 21:00
Projekcija kratkih igranih filmova ”Makar i u tri boje” i ”Selfie” Ismara Mujezinovića
Učestvuju: Ismar Mujezinović, Jasenka Kratović i Aleksandra Nina Knežević

 

Cjelovečernjom projekcijom autorskih filmskih ostvarenja, Ismar Mujezinović prethodne sedmice je u Ateljeu Figure obilježio 50 godina rada u statusu slobodnog umjetnika.
Ovaj vrsni slikar, koji posljednjih godina potpisuje kompletno autorstvo (scenario, režiju, montažu, muziku…) u svojim filmskim ostvarenjima, rad na filmu počeo je u scenografskom odjelu radeći na nekim od najznačajnijih filmova nastalih u bivšoj Jugoslaviji.
Program obilježavanja ovog važnog jubileja nastavljamo kroz program Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono u okviru kog će biti prikazana dva kratka filma iz takozvanog Sarajevskog opusa, nastala zahvaljujući najprije prijateljstvu pa saradnji troje umjetnika/ca iz različitih medija, kojima je Galerija Zvono jedan od važnih zajedničkih toponima.

U okviru programa pod nazivom “Tri u FILM”,  posvećenog Ismaru Mujezinoviću, biće prikazana dva kratka igrana filma: “Makar i u tri boje” iz 2011. i novi film “Selfie” nastao u jesen 2015.
Višegodišnje druženje i prijateljstvo započeto u nekim neformalnim okolnostima preraslo je u pojedinačnu a potom zajedničku profesionalnu saradnju, koja osim zajedničkog kreativnog produkta podrazumijeva i konstruktivnu zabavu njenih protagonista/ica.
Tako su troje ljudi, Ismar Mujezinović slikar, Aleksandra Nina Knežević grafička dizajnerica i Jasenka Kratović spisateljica, na Mujezinovićev prijedlog odlučili zakoračiti u njegov specifični filmski jezik i zajednički snimiti film. Otuda i naslov ovog događaja ”Tri u FILM, a otud i želja da se filmovi prikažu u Zvonu, u prostoru u kom je učvršćeno njihovo prijateljstvo i galeriji u kojoj je svako ponaosob imao priliku predstaviti vlastiti rad.
I filmovi iz Sarajevskog opusa nastali su kao i prethodni radovi Ismara Mujezinovića, a karakteriše ih snimanje bez gotovo ikakvih budžetskih sredstava, oslanjajući se na date okolnosti i ono što je u prilici sam obezbijediti.
U filmu ”Makar i u tri boje” Jasenka Kratović i Nina Knežević glume te sitnim intervencijama na setu doprinose pojedinim finalnim rješenjima, dok u drugom filmu “Selfie” Jasenka Kratović potpisuje scenarij što je svojevrsan ustupak Mujezinovićev koji je do sada bio jedini autor svih svojih ostvarenja.

O filmovima:

Film “Makar i u tri boje” – tematizira jednoličnost savremenog življenja koja se prelama i kroz prizmu najintimnijih iskustava. U šaljivo i ležerno prikazanoj učmalosti, i suprotnosti gube svoju dinamičku funkciju i postaju puka varijacija na istu temu.

Film “Selfie”- bavi se prvenstveno problemom komunikacije danas na intimnom ili opštem planu, koja je sveprisutna i opterećujuća, a istovremeno često isprazna i bez stvarnog sadržaja. U postojećem trenutku koji pršti od ušminkanosti i otuđenosti, pitanje postaje kako i da li uopšte vrijedi sačuvati zanesenost, vjeru  i energiju u sebi.

tačno.net
Autor/ica 30.5.2016. u 09:29