Tribina u Mostaru: Hoće li nam presude Haškog suda pomoći da se suočimo sa ratnim zločinima

tačno.net
Autor/ica 27.2.2018. u 11:24

Tribina u Mostaru: Hoće li nam presude Haškog suda pomoći da se suočimo sa ratnim zločinima

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Centar za kritičko mišljenje, portal Tačno.net i Forum ZFD organiziraju tribinu na temu “Hoće li nam presude Haškog suda pomoći da se suočimo sa ratnim zločinima” koja će se održati 01.03.2018. godine s početkom u 19 sati u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru.

O temi će govoriti: Marijana Markotić, Nerzuk Ćurak, Dino Mustafić i Svetozar Pudarić.

Od 1993. godine kada je i osnovan, pred Haškim sudom za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije optužena je ukupno 161 osoba. 83 su osuđene, 19 je oslobođeno. Na kraju, je li haški sud ispunio svrhu svog postojanja?! Je li donio ono zbog čega je i osnovan – pravda za žrtve.

Da li Tribunal kao što je rekao sudija Agius “postao nadahnuće širom svijeta i kao pokret koji je započeo prije četvrt vijeka, prerastao je u “očekivanje da ratni zločinci mogu, moraju i biće privedeni pravdi”.

“Otada odgavaranje za zvjerske zločine se iskristalisalo kao univerzalna vrijednost koja će i dalje definisati oblik borbe za pravdu u budućnosti”.

Zašto se širom regiona mnogi zločinci smatraju herojima dok se žrtve zanemaruju, a pomirenje je često nadvladano nacionalističkom retorikom?

Mogu li nam presude suda u Hagu pomoći da se suočimo sa zločinima počinjenim devedesetih godina prošlog vijeka?

Ko i zašto poriče istinu koju je van razumske sumnje utvrdio Haški sud?

Ovo su samo neka pitanja o kojima će se govoriti na tribini u Mostaru.

pltribina1

tačno.net
Autor/ica 27.2.2018. u 11:24