Trijumf Krugova i apel za spas srpskog filma

tačno.net
Autor/ica 2.9.2013. u 11:06

Trijumf Krugova i apel za spas srpskog filma

Film “Krugovi” Srdana Golubovića, srpski kandidat za Oskara koji je osvojio glavne nagrade gotovo svih ovogodišnjih domaćih festivala, trijumfovao je i na šestom festivalu Cinema City u Novom Sadu, čiji je žiri iskoristio priliku da apeluje na Vladu Srbije da obezbedi sredstva za domaću kinematografiju.

Međunarodni žiri, koji su činili nemačka rediteljka Katrin Gebe, izaelski producent Marek Rozenbaum i francuski glumac i reditelj Šad Šenuga, izrazio je zadovoljstvo visokim standardom u srpskoj kinematografiji danas.

“U toku festivala saznali smo da postoje budžetska smanjenja koja će nauditi srpskoj filmskoj industriji. Želeli bismo da uputimo apel Vladi Srbije da nastave da podržavaju film. Srpski film je najbolji kulturni ambasador građana Srbije u inostranstvu i doprineće boljem razumevanju ljudi u Srbiji širom sveta. Zato verujemo da mu treba pomoći”, poručili su članovi žirija šestog festivala Cinema City, koji je završen 1. septembra, a prikazao je u domaćem takmičarskom programu 13 filmova.

Nagrada Ibis za najbolji film pripala je Golubovićevom filmu “Krugovi” kao postignuću koje je, kako su istakli članovi žirija, nadmašilo očekivanja.

      Krugovi

Odajući počast talentu Golubovića, žiri je naveo da ga je duboko dirnula priča o pomirenju i praštanju u filmu “Krugovi”, koji je odneo i nekoliko glumačkih nagrada, a inspirisan je herojskim delom mladog Trebinjca Srđana Aleksića ratnih 90-ih.

Nagradu za najbolju režiju dodeljena je Bojanu Vuku Kosovčeviću za film “Vir”, a za najbolji scenario nagrađeni su Goran Marković, reditelj filma “Falsifikator”, i glumac Tihomir Stanić, na čijoj je porodičnoj istoriji zasnovana priča te crnohumorne komedije.

Kosovčević je nagrađen za režiju “Vira” za “sjajno održavanje tempa i veoma umešno režiranje, naročito scena akcije”. Žiri je istakao i ubedljivu glumačku ekipu, kao i impresivnu upotrebu specijalnih efekata.

      Falsifikator

U obraloženju nagrade za scenario “Falsifikatora”, žiri je istakao da je uživao u crnom humoru te priče o bivšoj Jugoslaviji i njenom klasičnom pripovedačkom stilu koji sadrži inteligentan obrt, dok su likovi veoma dobro izgrađeni i predstavljeni. Naivnost glavnog protagoniste i njegova vera u istinu i dobrotu u jednom korumpiranom društvu je, kako je naveo žiri, istovremeno smešna i dirljiva.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Nebojša Glogovac za ulogu u pobedničkom filmu “Krugovi” i filmu “ArtiljeroSrđana Anđelića.

     Nebojša Glogovac u Krugovima

Žiri je, napominjući da je bilo još mnogo ubedljivih muških uloga u drugim filmovima, istakao da je Glogovac posebno impresionirao sposobnošću da istovremeno uverljivo i smisleno interpretira svoj lik i u dramskom žanru i u žanru komedije.

Najboljom glumicom proglašena je Dara Džokić za ulogu u filmu “Odumiranje”, odnosno za “veoma duboku i emotivnu interpretaciju žene suočene sa krahom svojih životnih nada”.

Žiri je iskoristio priliku i da izrazi zabrinutost zbog malog broja glavnih ženskih uloga u takmičarskom programu “Nacionalna klasa”.

      Ekipa Odumiranja

Specijalno priznanje dodeljeno je reditelju filma “S/kidanjeKosti Đorđeviću, uz obrazloženje članova žirija da ih je taj debitantski igrani film zabavio duhovitim, razigranim i optimističnim pogledom na mladu generaciju u Srbiji.

Specijalna priznanja dodeljena su i glumici Hristini Popović za “neverovatno dirljivu” ulogu u filmu “Krugovi”, glumcu Nikoli Rakočeviću za “izuzetan komičarski tajming” u filmu “S/kidanje” i “veoma emotivnu glumačku interpretaciju” u “Krugovima”, te glumcu Nebojši Đorđeviću za “veoma zabavno i tačno izvođenje, puno energije i strasti” u filmu “Vir”, kao i studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Aronu Sekelu, Rašku Milatoviću, Milošu Milovanoviću, Nemanji Vojnoviću, Petru Ristovskom, Tei Lukač, Marku Đorđeviću i Luki Popadiću za scenario i režiju filma “Gde je Nađa?

     Gde je Nađa?

Žiriju se izuzetno dopala ideja da osam mladih reditelja zajedno naprave film, u kojem su “uspeli da do kraja održe jedinstven stil i atmosferu”.

Žiri takmičarskog programa “Up To 10.000 Bucks”, koji su činili novinar i filmski kritičar Vladimir Crnjanski, predsednik žirija, novinarka Brankica Drašković i reditelj i producent Uroš Tomić, dodelio je nagradu Ibis filmu “Ako ikada jedne noći bilo kadDeana Radovanovića, uz obrazloženje da “rečima i tišinom prikazuje savremenu osećajnost i na sugestivan način otkriva unutrašnji svet likova na životnoj prekretnici”.

Specijalno priznanje za animirani film pripalo je filmu “PovratakJelene Oroz koji je nagrađen za efektnu realizaciju, nadrealne i duhovite priče.

Specijalno priznanje dodeljeno je glumcima Milici Trifunović i Mladenu Sovilju, za “suptilno i inventivno” odigrane uloge u filmu “Dosta dobra lamperija”.

Pobednički film međunarodnog programa “Exit point” je “Pismo ćaćiDamira Čučića, a o tome je odlučila publika.

Šesti Cinema City prikazano je od 26. avgusta više od 130 filmova, a završen je filmom Emanuel BerkoBetino putovanje”, sa Katrin Denev u glavnoj ulozi. Rediteljka je i pisala ulogu glavne junakinje upravo za francusku filmsku divu Katrin Denev.

U festivalskoj završnici prikazan je i dokumentarni film “VladaRudija Urana iz Slovenije o beogradskom muzičaru Vladi Divljanu, koji je i nastupio sa Ljetnim kino bendom.

SEEcult.org

tačno.net
Autor/ica 2.9.2013. u 11:06