Tursko-bosanski film “Bilo jednom u Anadoliji” dobio Grand Prix

Autor 22.5.2011. u 13:01

Tursko-bosanski film “Bilo jednom u Anadoliji” dobio Grand Prix

Tursko-bosanski film “Bilo jednom u Anadoliji” reditelja Nurija Bilgea Ceylana dobitnik je Grand Prixa 64. Cannes Film Festivala.
“Ovo je zaista fantastičan uspjeh filma velikog reditelja Nuri Bilge Ceylana, ali i odličan pokazatelj značaja saradnje sa filmskim autorima iz drugih zemalja i industrijama drugih zemalja”, ističe producent Mirsad Purivatra

Tursko-bosanskohercegovački film “Bilo jednom u Anadoliji” jednog od najznačajnijih reditelja današnjice, Nuri Bilge Ceylana dobitnik je Grand Prixa 64. Cannes Film Festivala. Ceylan je nagradu podijelio sa braćom Jean-Pierre i Luc Dardenne koji su nagrađeni za film “The kid with a bike”.

Bh. koproducent, filma “Bilo jednom u Anadoliji” je producentska kompanija “2006” iz Sarajeva, a bh. producent je Mirsad Purivatra. Film su podržali i Fondacija za kinematografiju Sarajevo i BHRT. Koprodukcija BiH u ovom projektu rezultat je, između ostalog, i višegodišnje saradnje eminentnog turskog reditelja sa Sarajevo Film Festivalom. Podsjećamo, Ceylan je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 14. Sarajevo Film Festivala.

“Ovo je zaista fantastičan uspjeh filma velikog reditelja Nuri Bilge Ceylana, ali i odličan pokazatelj značaja saradnje sa filmskim autorima iz drugih zemalja i industrijama drugih zemalja”, ističe producent Mirsad Purivatra.

Ovo je četvrti dugometražni igrani film Nuri Bilge Ceylana koji je prikazan i nagrađen na Cannes Film Festivalu. Za film “Tri majmuna” Ceylan je u Cannesu 2008. godine osvojio Nagradu za najbolju režiju, za “Climates” je nagrađen Fipreci nagradom 2006. godine, a njegov film “Distant” 2003. godine nagrađen je Grand Prixom i Nagradom za najboljeg glumca koju su podijelili Muzaffer Ozdemir i Emin Toprak.

Ovogodišnjim žirijem Takmičarskog programa 64. Cannes Film Festivala predsjedavao je glumac Robert De Niro, a članovi su bili: Martina Gusman, glumica i producentica, Nansun Shi, producentica, Uma Thurman, glumica, Linn Ulmann, spisateljica i novinarka, Olivier Assayas, reditelj, Jude Law, glumac, Mahamat Saleh Haroun, reditelj i Johnnie To, reditelj i producent.

Američki redatelj Terrence Malick je za film “Drvo života” osvojio Zlatnu palmu za najbolji film na festivalu u Cannesu.

Film “Drvo života” je peti film u karijeri Malika dugoj 40 godina i ovo je prvo pojavljivanje ovog reditelja u Kanu od 1979. godine, kada je osvojio nagradu za najboljeg reditelja za film “Dani raja”.

U filmu “Drvo života” glavnu ulogu tumači Bred Pit koji igra okrutno dominantnog oca tokom 1950-tih, a Šon Pen jednog od njegovih odraslih sinova koji se sjeća ljudi i događaja koju su ga formirali kao ličnost.

Ovaj “impresionistički kolaž” suprotstavlja intimnu ljudsku i porodičnu dramu sa grandioznim slikama stvaranja univerzuma i vremena dinosaurusa.

Američka glumica Kirsten Dunst osvojila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu o kraju svijeta “Melanholija” danskog reditelja Larsa Von Triera, koji je protjeran sa festivala zbog svojih izjava da je simpatizer nacizma i nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Autor 22.5.2011. u 13:01