U Kanu počinje 69. Međunarodni filmski festival

tačno.net
Autor/ica 11.5.2016. u 11:19

U Kanu počinje 69. Međunarodni filmski festival

U Kanu počinje 69. Međunarodni filmski festival na kojem se 21 film takmiči za prestižnu nagradu, Zlatnu palmu.

Festival će otvoriti novi film američkog reditelja Vudija Alena “Cafe Society” s Kristen Stjuart i Džesi Ejzenberg u glavnim ulogama. Alenov film će biti prikazan van takmičarskog dijela za Zlatnu palmu.

Za prestižnu nagradu tog festivala takmiče se između ostalih ostvarenja španskog reditelja Pedra Almodovara “Hulijeta”, “The last Face” američkog reditelja Šona Pena i “Paterson” Džima Džarmuša.

Za Zlatnu palmu će se takmičiti i “Loving” Džefa Nikolsa, kao i “Juste la fin du monde” belgijske braće Lika i Žan-Pjera Dardena.

Francuzi će biti zastupljeni filmovima “Personal Shopper” Olivijea Asaje, “Ma loute” Brunoa Dimona, “Rester vertical” (Ostati uspravan) Alena Girodija i “Mal de pierres” (Kamena bolest) rediteljke Nikol Garsije.

Organizatori festivala su naknadno u takmičarski spisak stavili ostvarenje “Salesman” iranskog reditelja Ašgara Farhadija, poznatog po filmu “A Separation” (Razvod: Nader i Simin) za kojeg je dobio Oskara u kategoriji za najbolji strani film.

Na spisku se nalaze i Britanac Ken Louč sa “I, Daniel Blake” i Holandjaninin Pol Verhoven s filmom “Ona”.

Žirijem festivala predsjedavaće australijski reditelj Džordž Miler, tvorac čuvene sage o “Pobjesnelom Maksu”. U devetočlanom žiriju će biti, između ostalih, glumica Kirsten Danst, pjevačica i glumica Vanesa Paradi, glumac Donald Saderland i reditej Arno Deplešen.

Zlatna palma koja je prošle godine obilježila 60 godina postojanja, vrijedna je 20.000 eura i izrađuje se od zlata i posebnog kristala.

Do samog uručenja, nagrada se nalazi u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju posljednjeg dana Festivala kada je donesena odluka o dobitniku.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio film “Dheepan” francuskog reditelja Žaka Odijara.

RSE 

tačno.net
Autor/ica 11.5.2016. u 11:19