U Mostaru izložba fotografija “Sjećas li se Sarajeva” Milomira Kovačevića Strašnog

tačno.net
Autor 16.10.2019. u 12:17

U Mostaru izložba fotografija “Sjećas li se Sarajeva” Milomira Kovačevića Strašnog

Poznati svjetski fotograf Milomir Kovačević Strašni predstavit će se mostarskoj publici izložbom čije je otvaranje predviđeno u subotu, 19. oktobra, u Centru za kulturu Mostar s početkom u 19 sati.

Organizatori izložbe “Sjećaš li se Sarajeva” su Francuski institut u BiH i Centar za kulturu Mostar.

Kolekcija fotografija iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća donosi portrete Sarajlija, ali i dijelove urbanog mozaika tog grada, saopćili su organizatori.

Milomir Kovačević Strašni rođen je u Čajniču, a danas živi i radi u Parizu. Njegova umjetnička djela donose njegovu ličnu priču, ali i kolektivnu historiju.

Od njegovih prvih dijela o tabuima jugoslavenskog društva do scena iz svakodnevnog života građana opkoljenog Sarajeva, Strašni donosi trenutke realnosti uhvaćene u osjećajima suprotnosti te uspijeva spojiti generalno suprotne teme.

Između intimnosti i univerzalnosti, života i smrti, prošlosti i sadašnjosti, vječnog i prolaznog, on je umjetnik koji budi nostalgiju i sjećanje.

Fotografije koje će biti predstavljene u sklopu izložbe “Sjećaš li se Sarajeva” primjeri su unaprijed izabranih tema koji nas vode 30 godina unazad i bude posebnu emociju

Fena

tačno.net
Autor 16.10.2019. u 12:17