U Mostaru otvorena najveća andragoška konferencija u regionu „GRADIMO MOSTOVE U OBRAZOVANJU ODRASLIH“

tačno.net
Autor 21.10.2016. u 15:59

U Mostaru otvorena najveća andragoška konferencija u regionu „GRADIMO MOSTOVE U OBRAZOVANJU ODRASLIH“

U Mostaru je danas počela Druga međunarodna konferencija „Gradimo mostove u obrazovanju odraslih“, koju organizira DVV International — Ured za Bosnu i Hercegovinu, a pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji učestvuje više od 80 učesnika iz sedam zemalja, među kojima su vodeći teoretičari, istraživači i praktičari iz oblasti andragogije. Prisutno je i šest ministara obrazovanja, kao i predstavnici nadležnih vladinih tijela, nevladinih organizacija, te privatnih providera u oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini, koji će sa kolegama iz regiona u narednih dva dana razmijeniti iskustva i pokušati pronaći adekvatne modele za unapređivanje prakse i saradnje u oblasti obrazovanja, učenja i obuke odraslih u Jugoistočnoj Evropi s fokusom na definiranje prioriteta za naredni period.

Konferenciju su u Mostaru otvorili:

  • Adnan Husić, pomoćnik Ministra civilnih poslova BiH
  • dr.sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona
  • dr.sc. Emir Avdagić, direktor DVV International – Ureda za Bosnu i Hercegovinu
  • Susanne Mattis, referat za odnose s javnošću, kulturu i protokol Ambasade SR Njemačke u BiH
  • prof. dr. Katarina Popović, generalni sekretar ICAE (International Council for Adult Education).

IMG_6804

Pomoćnik ministra civilnih poslova Adnan Husić u svom izlaganju naglasio je kako permanentno obrazovanje može pomoći svakom pojedincu da se osjeća sigurnije u vremenu stalnih promjena, te kako je cjeloživotno učenje put ka društvu zasnovanom na znanju, te su iz tog razloga nadležne obrazovne vlasti u BiH prepoznale važnost obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja i usmjerene su na dostizanje evropskih standarda u ovoj oblasti.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr.sc. Nevenko Herceg iskazao je zahvalnost organizatorima na prilici da upravo Mostar bude domaćin konferencije, te najavio kako će nadležno ministarstvo u HNK već na narednoj sjednici raspravljati o Zakonu o obrazovanju odraslih HNK i uputiti ga u dalju skupštinsku proceduru.

Direktor DVV Internacional dr.sc. Emir Avdagić podsjetio je kako je izuzetno važno da se proces normativnog reguliranja obrazovanja odraslih što prije završi u svim nadležnim ministarstvima, budući da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja nije uredila oblast obrazovanja odraslih. 4 kantona (Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski kanton, Posavski kanton,  Kanton 10) i Distrikt Brčko još uvijek nemaju usvojene zakone o obrazovanju odraslih.

Prof.dr. Katarina Popović, generalna sekretarka ICAE dala je pregled aktuelnosti u obrazovanju odraslih iz evropske i globalne perspektive, napomenuvši još jednom važnost obrazovanja odraslih za izgradnju mira i demokratizaciju društva u savremenom dobu.

Učesnici u nastavku konferencije razgovaraju o implementaciji koncepta cjeloživotnog učenja u društvu, vještinama odraslih, standardima u obrazovanju odraslih, te profesionalizaciji andragoških djelatnika.

GM 2016 - vizual 2

tačno.net
Autor 21.10.2016. u 15:59