U Mostaru u nedjelju predstavljanje zbornika “Kada se sretnu feminizam i religija”

tačno.net
Autor 27.9.2017. u 17:07

U Mostaru u nedjelju predstavljanje zbornika “Kada se sretnu feminizam i religija”

“Kada se sretnu feminizam i religija”, naziv je zbornika tekstova mladih autorica i autora iz Bosne i Hercegovini, koji će biti predstavljen u Mostaru 1. listopada/oktobra 2017. godine u kongresnoj dvorani hotela Bristol s početkom u 19 sati.

Inspirirani teorijskim promišljanjima, ali i praktičnim refleksijama rodnih pitanja u bh. društvu,  autorice i autori – ističe urednica dr. sc. Medina Mujić – odlučili su napisati kraće tekstove za ovaj zbornik i tako doprinijeti raspravama o rodnoj ravnopravnosti. Tekstovi su, kako kaže, produkt interpretiranja vlastitih iskustava, promišljanja, ideja, viđenja i stavova kroz različite i zasebno tematizirane narative koji predstavljaju dijelove mozaika rodne politike u našem društvu.

Uz urednicu dr. sc. Medinu Mujić, o susretu feminizma i religije u Mostaru će govoriti i ugledna istraživačica i profesorica rodnih studija dr. sc. Zilka Spahić Šiljak, kao i dr. sc. Jadranka Rebeka Anić, koja je ujedno autorica djela “Kako razumjeti rod?” u kojem se studiozno bavila istraživanjem rasprava i različitih razumijevanja roda kroz povijest. Na mostarskoj promociji govorit će i Mostarci – mladi autori i istraživači – Marko Vrljić i Nikola Vučić, koji su između ostaloga pisali o važnosti da se cjelokupno društvo suoči s vlastitim predrasudama i stereotipima te da, govoreći riječima autora Marka Vrljića “odbace tradicionalne ideje i prakse u popularnoj kulturi”. To je, kako ističu autori, važan zadatak kako bi se, kroz feminističku kritiku, gradila kultura jednakosti žene i muškarca na svim razinama.

Jedan od važnih ciljeva zbog kojeg se otvorilo ovo pitanje je upravo da se pokaže i kaže na to kako su različita mišljenja poželjna te da se feminizam ne tiče samo žena, već svih koji zagovaraju život bez diskriminacije i poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Mostarska promocija ovog zbornika ujedno je i povod da se razmijene mišljenja o ovim temama, te da se predstavi (novo) viđenje religije i feminizma, koje ne isključuju jedno drugo, ali i da se raspravi o argumentaciji.

tačno.net
Autor 27.9.2017. u 17:07