U prodaji tri nova naslova u izdanju Buybooka

tačno.net
Autor/ica 29.4.2020. u 13:11

U prodaji tri nova naslova u izdanju Buybooka

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da su od danas u prodaji tri nova naslova u izdanju Buybooka!

Djevojčica koja nije voljela svoje ime, Elif Safak

U mirnom naselju u Istanbulu živi jedna pametna i radoznala djevojčica. Voli čitati knjige, slušati muziku, gledati filmove, slikati, igrati se loptom, preskakati konopac te praviti čokoladne kolačiće… I silno maštati. To su stvari koje voli… Ali postoji nešto što nikako, ama baš nikako ne voli: svoje ime!!! Ni jedno drugo ime na svijetu ne čini joj se toliko groznim kao njeno vlastito, zbog kojeg je školski drugovi redovno ismijavaju i zadirkuju. Njeno ime je ni manje ni više nego: Pelargonija. Jednoga dana u školskoj biblioteci među policama pronalazi mali neobičan globus.

Jeste li spremni prepustiti se nevjerovatnoj pustolovini koja Pelargoniju vodi do Lepribae – Zemlje legendi, priča i bajki?

Knjiga je ovo koja uz predivne ilustracije govori o prijateljstvu, dijeljenju, prirodi, mašti i ljubavi prema knjizi, te potiče stvaranje navike čitanja kod mlađih čitalaca.

https://www.buybook.ba/shop/product/1946/djevojcica-koja-nije-voljela-svoje-ime

Zavjesa, Kader Abdolah

Kader Abdolah je u Nizozemskoj stvorio svoj književni opus, a knjige su mu prevedene na brojne jezike. Proputovao je svijet upoznavajući se s čitateljima u raznim zemljama. Ali postoji jedna zemlja u koju se nikad više ne može vratiti: Iran, njegova domovina – čak ni kada je njegova majka na zalasku života.

Zato Abdolah putuje u Dubai da se susretne s majkom – Dubai je njoj bliži od Nizozemske, njemu sigurniji od Irana. Njihov susret otvara tajanstvena vrata starosti. Majka postepeno nestaje u svijetu demencije: nekada zna da je u apartmanu u Dubaiju, nekada misli da je u njegovom stanu u Amsterdamu, a istovremeno vjeruje da je napokon na hadžu u svetom gradu Mekki. Sve više, i figurativno, ostaje iza zavjese koja razdvaja stvarnost i maštu, kao što je nekad – sjedeći iza zavjese koja je razdvajala dnevnu sobu od ostave – njemu kao dječaku pričala priče.

Abdolah u Zavjesi oživljava mnoga sjećanja i stare priče. Ali samo u svijetu mašte, u svijetu iza zavjese, postavlja pitanja koja se ne usuđuje postaviti majci i svojoj otuđenoj sestri –­­ on ih može povjeriti samo papiru i o tome mora pisati. Rezultat je intimna, ponekad smiješna, ponekad bolna priča; priča o mogućnosti i nemogućnosti uspostavljanja kontakta s drugima i o granicama između stvarnosti i mašte; priča o dementnoj majci i njenoj djeci koju su raspršili traumatični događaji iz prošlosti.

https://www.buybook.ba/shop/product/2671/zavjesa

Svi bismo trebali biti feministi i feministkinje, Chimamanda Ngozi Adichie

„Ovo je modifikovana verzija govora koji sam održala u decembru 2012. na TEDxEustonu, godišnjoj konferenciji u čijem fokusu je bila Afrika. Govornici iz različitih oblasti držali su sažete i jasne govore s ciljem da izazovu i nadahnu Afrikance i prijatelje Afrike. Nekoliko godina ranije, na jednoj drugoj TED konferenciji, održala sam govor pod naslovom “Opasnost jedne priče”, o stereotipima koji ograničavaju i oblikuju naše razmišljanje, pogotovo ono vezano za Afriku. Čini mi se da su i riječi feminista/feministkinja, pa i sama ideja feminizma, također ograničeni stereotipima.

Kada su moj brat Chuks i najbolji prijatelj Ike, obojica koorganizatori konferencije TEDxEuston, insistirali da održim govor, nisam mogla odbiti. Odlučila sam da govorim o feminizmu jer je to nešto o čemu imam vrlo jasno izraženo mišljenje. Bojala sam se da to možda neće biti jako popularna tema, ali sam se nadala da ću potaknuti neophodan razgovor. I tako, te večeri dok sam stajala za govornicom, osjećala sam se kao da stojim pred porodicom – ljubaznom i pažljivom publikom, ali onom koja bi se mogla suprotstaviti temi moga govora. Na kraju su mi njihove stojeće ovacije pružile nadu.“

https://www.buybook.ba/shop/product/1944/svi-bismo-trebali-biti-feministi-i-feministkinje

Napomena: Sve naslove moguće je kupiti uz 30% sniženja u okviru manifestacije „Proljeće u Buybooku“.

tačno.net
Autor/ica 29.4.2020. u 13:11