U Sarajevu otvorena izložba „I vozila ubijaju, zar ne?“  

Sanela Gojak
Autor/ica 10.4.2019. u 15:29

U Sarajevu otvorena izložba „I vozila ubijaju, zar ne?“  

Izložba fotografija  Milomira Kovačevića Strašnog “I vozila ubijaju, zar ne?” – gradski pejzaži ljeta gospodnjeg 1992. Sarajevo otvorena je sinoć u Galeriji „Zvono“ u Sarajevu.

Osim što je izložba važna za kulturu sjećanja koju itekako njeguje ovaj fotograf, u Sarajevu su ubijani i ranjavani njegovi građani, ali su i uništavana i spaljivana vozila.

„Svima je nejasno, odnosno kako je moguće da je Strašni tokom opsade ovoliko stvari  dokumentovao“, rečeno je na otvaranju izložbe, jer ovaj fotograf u svakom trenutku može da napravi novi izložbeni ciklus.

U „Zvonu“ možete vidjeti crnobijele fotografije napuštenih vozila, bolje reći  groblje automobila, ranjene Sarajlije koje je trebalo prevesti  kako bi im se pružila ljekarska pomoć, ali i fotografije najmlađih sugrađana koji su te 1992. godine pozirali Strašnom na nekom kamionu u opkoljenom gradu.

Na fotografijama Strašnog su ostaci različitih automobila, od fiće, bube, kamiona, naravno i golfa „dvice“ koji je bio važan tokom sarajevske opsade, jer imati tih devedesetih ratnih godina ovo vozilo je bilo velika stvar.

U okviru ovogodišnjeg  programa „Modula Memorije“ Milomir Kovačević Strašni je dobio nagradu za poseban doprinos kulturi sjećanja.

Sanela Gojak
Autor/ica 10.4.2019. u 15:29