U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Ospice’ Almina Kaplana

Nikola Vučić
Autor/ica 13.11.2014. u 18:54

Izdvajamo

  • Sinoć je u ispunjenoj Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu u organizaciji Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net predstavljena zbirka pjesama "Ospice" mostarskog književnika Almina Kaplana.

Povezani članci

U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Ospice’ Almina Kaplana

Sinoć je u ispunjenoj Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu u organizaciji Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net predstavljena zbirka pjesama “Ospice” mostarskog književnika Almina Kaplana.

Knjiga “Ospice” treća je po redu zbirka pjesama ovog autora koja je u izdanju Izdavačke kuće “Dobra knjiga” iz Sarajeva objavljena ove godine, dok su prethodne zbirke pjesama “Biberove kćeri” i “Čekajući koncert roga” objavljene 2008. i 2013. godine. Na predstavljanju knjige, uz autora su govorili književna kritičarka i kolumnistica portala Tačno.net Amila Kahrović-Posavljak, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz te novinar portala Tačno.net Nikola Vučić, urednik promocije.

s

Nikola Vučić, Amila Kahrović-Posavljak, Almin Kaplan i Enver Kazaz

Književna kritika je knjigu “Ospice” okarakterizirala kao roman napisan u poeziji, a autor kaže kako je naslov zbirke odabrao iz više razloga: “Osim što to riječ “Ospice “asocira na dječiju bolest, iz nje možemo izvesti i riječ ‘osipati’. Tu se, zapravo, radi o djetinjstvu i shodno tome, odlučio sam se za taj naziv”, pojasnio je Kaplan.

Amila Kahrović-Posavljak kazala je kako je autor u svojoj zbirci “Ospice” uspio izvanredno uprizoriti djetinjstvo i to ovu zbirku svrstava u red ozbiljne, čak vrhunske književnosti te da su “Ospice” jedno od najboljih uprizorenja djetinjstva u južnoslavenskoj interliterarnoj zajednici. Kaplan, kako kaže, uspijeva naslikati nešto što je zajednička, čak i kolektivna značajka naših djetinstava, bez da to digne na nivo jeftinog univerzaliziranja ili esencijaliziranja.

Ova zbirke je pjesničko ozbiljenje mladosti umjetnika; ona je priča o ljudima koje je rat sputio u logoru onako kako je pjesnik sputio štapiće za školski čas matematike. Moglo bi se reći i da se u ovoj poeziji pojavljuju genijalne sintagme tipa “često mjesta” ili pak Bog kao majčinski nježna figura koja hekla svijet. No, isto tako, o Kaplanovoj poeziji se ne može zaključiti zapravo ništa konačno. Jer, ono što ovu Kaplanovu zbirku čini odličnom poezijom i jeste to što u njoj jezik izmiče samome sebi i bilo kojoj interpretaciji koja bi težila da bude konačna – istakla je Kahrović-Posavljak na promociji knjige u Sarajevu.

kp11

Književnik Almin Kaplan dobitnik je dvije nagrade za poeziju: Prve nagrade “Mak Dizdar” za 2008. godinu na Manifestaciji “Slovo Gorčina” u Stocu te prve nagrade “Ratkovićeve večeri poezije” za 2012. godinu u Bijelom Polju u Crnoj Gori. Zastupljen je u dvjema antologijama suvremenog pjesništva: Van kutije (Antologija nove poezije YU prostora), Podgorica, 2009., i Kad zora razrjeđuje strah (Izbor iz mlade bošnjačke poezije), Zagreb, 2010. 

Nikola Vučić
Autor/ica 13.11.2014. u 18:54