U Srebrenici izložba o sudbini žena koje su preživjele rat

Radio Slobodna Evropa
Autor/ica 4.11.2020. u 09:46

U Srebrenici izložba o sudbini žena koje su preživjele rat

Foto: RSE

Izložba fotografija pod nazivom „Žive smo – Snovi žena“, otvorena je u utorak 3. novembra u Kulturnom centru Srebrenica. Izložba govori o 12 žena koje su preživjele rat od 1992. do 1995. godine.

Zahta Ustić, članica Udruženja Snaga žene iz Tuzle, koje je i organizator izložbe, za Radio Slobodna Evropa (RSE), kaže kako je cilj ove izložbe pokazati kako su žene jake, bez obzira na sve što su preživjele u ratu.

„Ova izložba ima značaj jer je multietničkog karaktera. Govori o ženama svih nacionalnosti i o njihovim patnjama kroz koje smo prošle tokom rata. Jer, majka je majka, sestra je sestra, bez obzira na nacionalnost i treba da razumijemo sve žene i njihovu bol na taj način. Jednostavno, mi pokazujemo koliko smo jake i u najtežim trenucima i gradimo suživot“, objašnjava Ustić.

Na fotografijama je predstavljeno 12 žena iz Bijeljine, Modriče, Srebrenice, Višegrada i Mostara. Na jednoj fotografiji je povratnica u Srebrenicu Mejra Đogaz.

„Tokom ratnih dešavanja veliki broj članova moje familije je ubijeno. Padom Srebrenice izgubila sam tri sina i muža. Vjerovala sam da je bar neko od njih ostao živ. Sa tom mišlju sam se vratila ovdje prije 18 godina. Ali, dočekala me je strašna istina. Svi su ubijeni“, rekla je ona za RSE.

Branka Antić – Štauber, predsjednica Udruženja Snaga žene iz Tuzle, objašnjava kako su razgovarali sa ženama iz svih entiteta i svih nacionalnih skupina koje su posljednjih 15 godina korisnice nekog od programa tog udruženja.

„Naše žene su snažne, naše žene su preživjele i nastavit će borbu za bolju budućnost u mirnodopskoj Bosni i Hercegovini. Mi ćemo i dalje biti uz njih i nadamo se da ćemo za to privući više podrške i od drugih“, kaže ona.

Zbog pandemije korona virusa, izložbi nisu mogle da prisustvuju žene iz ostalih gradova, a koje se nalaze na fotografijama.

Izložba fotografija pod nazivom “Žive smo” – Snovi žena“ biće u Srebrenici do polovine novembra, a nakon toga će biti predstavljena u Sarajevu i Bijeljini.

Ova izložba, ranije je prikazana u Banja Luci i Mostaru.

ba.n1info.com

Radio Slobodna Evropa
Autor/ica 4.11.2020. u 09:46