Umjetnost u izlogu: „People of Sarajevo“ Imrane Kapetanović u Sarajevu

Sanela Gojak
Autor/ica 25.10.2019. u 11:17

Umjetnost u izlogu: „People of Sarajevo“ Imrane Kapetanović u Sarajevu

Fotografkinja Imrana Kapetanović u okviru projekta “Umjetnost u izlogu” predstavila je svoje radove „People of Sarajevo“ na izložbi otvorenoj u sarajevskoj galeriji ULUPUBiH.

„People of Sarajevo“ je dokumentarni foto projekat koji kroz fotografiju i kratku izjavu predstavlja građanke i građane Sarajeva.

Imrana Kapetanović je inače poznata kao angažirana umjetnica.

Na ovim fotografijama ona bilježi hronologiju ovog grada jer pokazuje građane Sarajeva uz neku poruku koja je dijelom iz svakodnevnice ovog grada, npr. u periodu sarajevskih magli ili nekoj dječijoj igri, šetnji gradom itd.

Sastavnim dijelom izložbe „People of Sarajevo“ je i portret njene bake „Skojevke Minke“ iz 2013. godine uz zanimljivu priču iz njene mladosti.

“1943. sam postala skojevka. Imala sam tada 16 godina. Kladila sam se sa drugaricama da ću najopasnijem iz Redarstva (sadašnja policija) staviti Titov letak u džep. Ne sjećam se kako se zvao, znam da je bio ustaša i da nije bio iz Sarajeva. I pravila sam se da čekam tramvaj. Tramvaj je došao, primakla sam mu se kod vrata i kada je ulazio, ubacila sam mu letak u džep i ostala vani. Bilo je to na tramvajskoj stanici gdje je Narodna banka.” (Minka).

Sarajevsku fotografkinju je inspirisao sličan projekat iz Amerike, odnosno “Humans of New York” (Brandon Stanton).

Izložba Imrane Kapetanović može se pogledati do 30. oktobra u galeriji ULUPUBiH, svaki dan od 10 do 18 sati.

 

Sanela Gojak
Autor/ica 25.10.2019. u 11:17