‘Umro je Lucio Dalla. Od sada će svijet biti mračniji’

Autor/ica 2.3.2012. u 10:51

‘Umro je Lucio Dalla. Od sada će svijet biti mračniji’

Lucio Dalla

(1943-2012)

Nikad banalan, uvijek prepun ljubavi, mnogo više je vjerovao u ono ‘očima nevidljivo’ i zato uvijek vjerovao u budućnost.

Italijanski pjevač i skladatelj Lucio Dalla umro je od posljedica infarkta u četvrtak 1. ožujka ujutro u Montreuxu u Švicarskoj, gdje je bio na koncertnoj turneji. Montreux je prelijepa varošica na obali Lemanskog jezera, u svijetu poznata po jazz festivalu. Kako to prst sudbine zna učiniti – jazz je bio prva i nikad presahla ljubav Lucia Dalle. Očekuje se da će u nedjelju 4. ožujka, na dan kada je planirao nastupiti u Ženevi i kad bi napunio 69 godina, biti sahranjen u rodnoj Bologni. Ni ovdje ništa nije slučajno: ‘4/03/43’ je jedna od njegovih najpopularnijih pjesama sa kojom je nastupio na Sanremu 1971. Naslov ove pjesme nosi datum njegovog rođenja i dan njegove sahrane. Tekst pjesnikinje Paole Pallottino je prvotno imao naslov ‘Il Gesu bambino’, ali je ocijenjen uvrjedljivim, to jest neprikladnim (govorio je o neudatoj mladoj majci, kćerki nepoznatog američkog vojnika), tako da su naslov i dijelovi teksta ex abrupto promijenjeni u datum rođenja Lucia Dalle.

Ostao je bez oca vrlo rano. Odgojila ga je majka Iole Melotti, renomirana klarinetistica i pijanistica. Počeo je svirati klarinet u jazz skupini ‘Reno Jazz Gang’ u rodnoj Bologni. 1962. postaje član skupine ‘I Fliper’ s kojom je nastupio prvi put u Torinu. Tadašnji direktor produkcijske kuće ‘RCA’ čuveni Gino Paoli je 1963. uvjerio Lucia Dallu da započne solo karijeru.

Prvu ploču 45 obrtaja izdao je 1964. Poslije je natupao sa svojom skupinom ‘Idoli’ sa kojom je 1966. izdao prvi album nazvan ‘1999’. 1971. treći put učestvuje na Sanremu  sa pjesmom ‘4/03/43’. koja je postala svjetski hit.

Lucio Dalla je 1973. odlučio raditi sa Robertom Roversijem, pjesnikom iz njegovog grada Bologne. Ta burna suradnja je trajala 4 godine. Nakon silovitih nesporazuma sa Roversijem, Dalla nastavlja raditi sam i postaje autor, kompozitor i izvođač svojih pjesama.

 
E' morto Lucio Dalla, stroncato da un infarto.


Njegov album ‘Lucio Dalla’ sa dirljivom, čuvenom pjesmom ‘Futura’ je 1979. prodat u više od milijun primjeraka. Dalla je postao vrlo popularan i njegova turneja ‘Banana Republic’ sa Francesom De Gregorijem je bila jedan od vrhunaca njegove karijere. Inače, vrijeme sedamdesetih i osamdesetih je doba magičnih, produktivnih godina sa nezaboravnim komadima ‘Quando e profondo il mare’ i ‘Balla, balla ballerino’.

Lucio Dalla je u Sorentu, u sobi hotela u kojem je posljednju godinu života proveo Enrico Caruso, napisao pjesmu ‘Caruso’ u čast velikog tenora. Komad je postao mega-uspjeh, prodat u više od 9 milijuna primjeraka. Ovom pjesmom je Lucio Dalla 1998. ‘uveo’ velikog opernog pjevača, tenora Luciana Pavarottija u svijet pop glazbe. Ostaće u legendi zabilježena ‘Te voglio bene assai, tanto bene assai, e una catena ormai’ na njujorškoj sceni sa trojicom tenora. A pjesmu su između ostalih izvodili i Andrea Bocelli, Julio Iglesias, Al Bano, Florent Pagny, Celine Dion, Anna Oxa, Lara Fabian i mnogi drugi veliki umjetnici.


Bio je i sam redatelj i glumio je u filmovima. 1967. umalo na Venecijanskoj ‘Mostri’ nije dobio prvu nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu ‘I sovversivi’ (‘Subverzivni) braće Taviani. Nagrada je navodno iz političkih razloga dodijeljena Ljubiši Samardžiću za ulogu u filmu ‘Jutro’. Nikad se nije udaljio od filma, a ostao je vjeran svojoj prvoj ljubavi: pisao je muziku za filmove Maria Monicellija, Carla Verdonea i Michele Placida, ukupno za više od 20 filmova.

Svestrani Dalla je 2003. napisao i ‘novu glazbu’ za Puccinijevu operu ‘Tosca, nesretna ljubav’. Kreativni, smioni i pun mašte Dalla je kažu tada postavio ‘najgledaniji  mjuzikl ikad realiziran u Italiji’.

Kao valjda svaki čistokrvni Italijan bio je dušom odan nogometu, navijao je naravno za ‘Bolognu’. Sportu je podario i svoju čuvenu pjesmu povodom tragične smrti Ayrtona Senne, brazilskog pilota Formule 1 na utrci za Gran Premio u Imoli: ‘Moje ime je Ayrton i ja sam pilot, i vozim brzo  mojom ulicom, i  ako više nije ista ulica i ako to više nije ista stvar’.

‘Stil Lucio Dalla’ je bio pod utjecajem velikih pisaca tekstova kao što su Fabrizio De Andre, Francesco De Gregori i Roberto Vecchioni. Ali vlastitim antikonformističkim tekstovima,  istovremeno radosnim i zabrinjavajućim, Lucio Dalla se svakodnevno igrao jezikom. Svojim potpuno intimističkim pjesmama uvijek je evocirao fascinaciju morem (‘Nun parla’) ili svojom prvom mladošću (u ‘Stella di mare’ ili ‘Futura’). Kolege i ljudi iz njegove blizine kažu da mu je da bi stvarao i pisao – trebalo more. To vrlo očito pokazuje i njegov web sajt Pressing Line www.luciodalla.it – more je ljubav, inspiracija, prostor, okvir njegovog stvaralaštva: ‘Questo e amore’

Posljednji put na televiziji nastupio je 24. veljače, nakon što se pojavio kao ko-autor i dirigent pjesme ‘Nani’ na Sanremu 2012.

Fegiz, poznati glazbeni kritičar lista ‘Corriere della sera’ nazvao ga je ‘nepredvidivi diletant i kao takav najveći mogući profesionalac’.

U jednom intervjuu kojeg je dao za RAI UNO prije godinu dana Lucio Dalla je izjavio da je riječ koju odnedavno najčešće upotrebljava  ‘hvala’, i da je jako srećan zbog toga. Odan Bogu i vjeri, govorio je ‘Smrt je samo kraj prvog čina. Drugi je – negdje drugo. Ja sam suncokret, okrećem se za boljim, za svjetlom, za suncem’.

Legenda italijanske glazbe Adriano Celentano je na svom sajtu napisao: ‘Moj dragi prijatelj Lucio Dalla je umro. Odsada će svijet biti mračniji’. U rodnoj Bologni je danas dnevni list osvanuo sa naslovnicom ‘4/3 na Piazza Grande’ pozivajući građane njegove rodne Bologne i sve Italijane na posljednju počast.

Može li cijeli život avangardnog, antikonformističnog, velikog Lucia Dalle stati u jedan kratki, znakoviti naslov koji nosi dvije njegove, možda najpopularnije, pjesme? Ne može. I zato: hvala, Lucio Dalla. Vidimo se – u drugom činu.

 E' morto Lucio Dalla

 

Autor/ica 2.3.2012. u 10:51