Umro umjetnički crtač Alem Ćurin

tačno.net
Autor/ica 15.12.2020. u 17:17

Umro umjetnički crtač Alem Ćurin

Alem Ćurin, jedan od najboljih hrvatskih umjetničkih crtača te dugogodišnji ilustrator Feral Tribunea i tjednika Novosti, iznenada je danas umro u Splitu, objavili su njegovi prijatelji na Ćurinovoj Facebook stranici.

Piše: Nacional.hr

Rođen 1953. u Splitu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1978, nakon povratka u Split, trajno se posvetio stripu, crtežu i grafičkom dizajnu, ilustrirajući kroz četiri desetljeća cijeli niz novina, knjiga i raznovrsnih izdanja, objavljujući zbirke stripova, te izrađujući kazališne plakate za Hrvatsko narodno kazalište u Splitu.

Tijekom 1991, kao ilustrator i grafički urednik tjednika Nedjeljna Dalmacija, osnovao je samostalnu grafičku radionicu Think Ink, postavši time slobodan i samostalni umjetnik, što je ostao cijeloga radnog vijeka, samosvojan i nepopustljiv, ali svakako među najboljima.

Nakon što je HDZ 1993. preuzeo Slobodnu Dalmaciju, od prvog broja pridružio se novoosnovanom Feral Tribuneu, s kojim je ostao do gašenja tjednika 2008.

Ćurin je bio nezaobilazan član splitske spisateljsko-novinarske scene, jedan od osnivača časopisa Torpedo, iz koje je izrastao Festival alternativne književnosti (FAK), a sudjelovao je i u neformalnoj književnoj skupini Utorkaši. U različitim medijiam objavljivao je i esejističke tekstove o stripu, a autor je i serije plakata za 59. Splitsko ljeto 2013. godine.

Posljednjih je godina ilustrirao naslovnu stranicu tjednika Novosti.

Alem Ćurin objavio je više od tisuću ilustracija različite vrste, a mnoge od njegovih političkih ilustracija postale su antologijska umjetnička djela angažirane, uvijek provokativne umjetničke inspiracije kojom je odvažno reagirao na svaki aktualni izazov.

Alem Ćurin Facebook

Umjetnički jedinstven, neiscrpno kreativan i osobno samosvojan, Alem Ćurin zaslužio je posebno, jedno od najviših mjesta u ovdašnjemu crtačkom univerzumu, a njegovo nedvosmisleni antinacionalistički i ljevičarski životni stav samo je dodatno nadahnjivao neobuzdanu, satiričku, nerijetko podrugljivu maštu, ali zauzdanu uvijek vrhunskim, minuciozno preciznim crtačkim umijećem. Odlaskom Alema Ćurina, hrvatska, jugoslavenska i europska medijska kultura izgubile su umjetnika veličine njegova dugogodišnjega bliskog prijatelja, novinara, satiričara, dramatičara  i pjesnika, suutemeljitelja Feral Tribunea Predraga Lucića.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 15.12.2020. u 17:17