Umro velikan fotografije Robert Frank

Agencije
Autor 12.9.2019. u 14:36

Umro velikan fotografije Robert Frank

Foto: EPA

Frankov najpoznatiji album ‘Amerikanci‘ smatran je depresivnim i subverzivnim jer je otkrio tamnu stranu ‘američkog sna’.

Legendarni američki fotograf švicarskog porijekla Robert Frank umro je u ponedjeljak u dobi od 94 godine u Kanadi, objavio je u utorak New York Timespozivajući se na njegovog njujorškog galerista Petera MacGilla.

Frank se proslavio albumom Amerikanci, objavljenim u Francuskoj 1958, odnosno 1959. u Sjedinjenim Američkim Državama, a riječ je o zbirci crno-bijelih fotografija koje je snimao putujući širom SAD-a i stvarajući manifest tradicije koji će duboko utjecati na buduće generacije.

Na vijest o smrti brojni fotografi počeli su odavati počast majstoru koji je snažno utjecao na njihov rad.

“Počivaj u miru, američki geniju”, napisao je Jerry Saltz, kritičar časopisa New Yorki dobitnik Pulitzerove nagrade za kritiku. “On je objavio Amerikance 1958. Promijenio je svijet.”

Tamna strana ‘američkog sna’

Mnogi od njih prisjetili su se rečenice iz predgovora koji je pisac Jack Kerouac napisao za Amerikance.

“Svojim malim fotoaparatom, a podizao ga je i rukovao njime samo jednom rukom, izvukao je iz Amerike tužnu poemu i zauzeo mjesto među tragičnim pjesnicima svijeta”, napisao je Kerouac, pa dodao “Robertu Franku šaljem ovu poruku: ‘Vi imate oči’.”

Album Amerikanci uvrštava se u umjetnički pokret beat generacije, u kojem je instinkt prevladao nad temeljnim tehnikama novinarske fotografije.

Njegov album bio je smatran deprimantnim i subverzivnim jer je otkrio tamnu stranu “američkog sna”: siromaštvo, segregaciju, nejednakost i samoću.

AljazeeraBalkans

Agencije
Autor 12.9.2019. u 14:36