UNDIPLOMATIC ART I OVE GODINE POVEZUJE UMJETNIKE/CE IZ REGIJE

tačno.net
Autor/ica 18.12.2014. u 15:50

UNDIPLOMATIC ART I OVE GODINE POVEZUJE UMJETNIKE/CE IZ REGIJE

Undiplomatic art, projekat Internacionalnog teatarskog festivala MESS, koji ima za cilj promociju angažirane umjetnosti koja se hrabro konfrontira sa političkim, historijskim i drugim društvenim tabuima, održat će se i ove godine. Program u Sarajevu će otvoriti predstava Darka Cvijetića “Feničanke, Materijali“, koja će premijerno biti izvedena pred sarajevskom publikom u subotu, 20. decembra, u Kamernom teatru ’55 sa početkom u 20 sati. Predstava je dio programa Connecting Cities, koji umjetnošću povezuje gradove u BiH među kojima je kulturna razmjena rijetka ili nepostojeća.

I ove godine nastavljamo našu praksu da promovišemo značaj prelaženja i prevazilaženja svih nametnutih granica, ograničenja i barijera. Umjetnici/e su oduvijek njegovali/e kulturu dijaloga i saradnja koju imamo sa kolegama/icama iz cijele BiH je rezultirala mnogim kvalitetnim umjetničkim projektima“, istakao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić, te dodao da će priča predstave “Feničanke, Materijali“ na najbolji način otvoriti program.

“Feničanke, Materijali“ je autorski projekat Darka Cvijetića koji je adaptirao Euripidove tragedije te ih povezao sa trenutnom društveno-političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.  U predstavi igraju Jelena Seksen, Tatjana Binjaš, Mirela Predojević, Sabina Halilović, Zlata Kogelnik, Zorica Jojić, Miloš Romčević i Rade Stupar.

Navodeći kako je iznimno sretan što će i sarajevska publika imati priliku da pogleda ovu predstavu, Darko Cvijetić se posebno zahvalio direktoru Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dini Mustafiću na ukazanoj prilici. “Predstava priča univerzalnu priču koja se tiče svih nas i koja nažalost, jako korespondira sa našom stvarnošću. Naše društvo je u situaciji kada preispitujemo i najosnovnije ljudske vrijednosti, jer smo dovedeni na moralni rub egzistencije“, istakao je Cvijetić te dodao da je Pozorište Prijedor u protekloj godini proizvelo osam pozorišnih projekata koji mogu biti na repertoaru svake teatarske kuće u regionu.

Mi dolazimo iz jednog malog grada u kojem pokušavamo fenomen teatra održati budnim u odnosu na stvarnost. Živimo u društvu u kojem je svaka umjetnost postala incident, ali smo odlučni da nastavimo živjeti, o čemu najbolje govore projekti koje smo realizirali u protekloj godini“, dodao je Cvijetić.

Program Undiplomatic art će se nastaviti 23. decembra, kada će se na istom mjestu, u okviru programa Gender Trouble Undiplomatic Art-a, odigrati izvedba performera Igora Vrebca “Homo Sapiens“, koja propituje rodne i seksualne stereotipe. Predstava je vrlo uspješno izvedena na ovogodišnjem Amsterdam Fringe festivalu.

Ulaznice za predstavu “Feničanke, Materijali“ mogu se kupiti na blagajni Kamernog teatra ’55 svakog dana, osim nedjelje, u periodu od 10 do 12 i od 16 do 20 sati, a cijena jedne ulaznice iznosi 7 KM. Ulaz na predstavu “Homo Sapiens“ će biti slobodan.

Zahvaljujući Undiplomatic art programu Internacionalnog teatarskog festivala MESS u protekle tri godine su održane mnogobrojne projekcije filmova, promocije knjiga, koncerti te igranja predstava umjetnika/ica iz cijelog regiona.

tačno.net
Autor/ica 18.12.2014. u 15:50