UNIVERZUM TREBOTIĆ

tačno.net
Autor/ica 12.2.2016. u 11:17

UNIVERZUM TREBOTIĆ

Retrospektivna izložba „Univerzum Trebotić“ u Galeriji „Aluminijum“ u Mostaru

 

Za likovnu magiju Matka Trebotića, suvremenog splitskog slikara, teško je odrediti žanrovske stileme, ali slikarov stil je vrlo prepoznatljiv. Njegova linglva sastoji se od dominantnih znakova: križeva, tlocrta crkvica, harmoniziranih vrlo specifičnih kolornih registara, instalacijskih predmetnosti, gdje se prepliću suvremeno i klasično, avangardno i potpuno dekadentno…

Ipak, ova izložba reprezentativna u svom značenju, kako za slikarov opus, još značajnije za kontekstiranje Galerije Aluminijum u najznačajnije izložbene prostore u BiH. Treba naglasiti da je Marin Ivanović, dubrovački povjesničar umjetnosti i likovni kritik, koncipirao ovu izložbu za tri izlagačka prostora: Galeriju umjetnina u Splitu, Muzej Matija Skurjeni u Zaprešiću i Galeriju Aluminij u Mostaru, vrlo precizno kotveći estetsku temeljnicu u Kozmogoniji: Mediteran!

Glagoljica, zagasiti siluetni prikazi otoka, čempresi, crkvice, odnosno njihovi tlorisi, dominiraju kao znakovlje ovom eksplicitno vrlo zornom Kozmogonijom… Trebotić se služi cijelom plohom svojih platana, energijom preciznog zamaha kista, jednom ritualnom metaforikom ritamski dobro raspoređenih znakova suptiliziranog Mediterana…

Njegove slike, koje sam umjetnik naziva bijelim ciklusom, u svom stvaralaštvu temeljito aktualiziraju samoću, neku vrstu suvremene korotnosti i čudesnu energiju križa kao svojevrsnog sudbinskog akcenta i dosljedne akcentuacije diljem cijelog i cjelovitog opusa.

Četiri cjeline, sa devedeset umjetničkih djela, pokazuju na ovoj intrigantnoj izložbenoj soareji pet decenija (!!!) stvaralaštva Matka Trebotića.

Svekolika značenja mediteranske opsesije ovoga umjetnika donose prasak svjetla, zagonetnu simboliku utkanih znakova u rasponima između starohrvatske glagoljice i recentnih pokreta slikarskog savršenog metjea.

Trebotić se neće zadovoljiti tek i samo slikarskom pačetvorinom, on će i na ovoj izložbi postaviti odslik svog osjećanja križa, na način draperijskog prostora na kojem akcenat križa nadvisuje suru kamenitost, kao način pobjede i konstantnog pobjeđivanja kristološke logike nad pustarom kamenitosti i okamine kao takve.

Trebotićeva likovna pisma i njegova zorna pismena neće ni jednog trenutka biti zarobljena  metjeom slikanja na platnu…

Matko Trebotić živi vrijeme i prostor europske slikarske logike, možda je tačnije kazati europske likovnosti, pa i na ovoj izložbi ne manjka onoga što danas kritičkim vokabularom, najčešće, nazivamo instalacijom.

Na ovoj izložbi Trebotić je kao neku vrstu prologa svojoj izlagačkoj žudnji donio pred gledateljstvo i jarke spletove boja, koji su bili uvod u takozvani bijeli ciklus, kakva je na primjer slika Krajolik s crvenim čempresom.

Ova izložba po likovnoj energiji ne zaostaje niti za dubrovačkom, niti za splitskom izložbom, na kojima je takođe Mediteran bio opsesivnom temom likovnjaka filozofskih obzorja, kakav je usitinu Matko Trebotić.

Sam naslov izložbe Univerzum Trebotić može se činiti pretencioznim samo onim promatračima umjetnikovog djela, koji se nisu dostatno bavili učitavanjem u složenu gamu magme boje i vertikalnih akcentuacija položenih, vodoravnih slikarskih ploha na kojima umjetnik istrajava nekom čudesnom pikturalnošću, varirajući, iz prizora u prizor, vrlo preciznom ritamskom shemom znakovlje suverenog slikarskog odnosa prema prošlosti i stvarnosti!

Galerija Aluminijum i njen umjetnički voditelj Darko Juka, ovom su izložbom zadali sami sebi iznimno ozbiljnu rigorozu, postavili su ljestvicu estetičke logike tako visoko da ovu godinu teško da mogu i jednim izložbenim aspektom dovoditi u razinu improviziranosti…

Europocentrično slikarstvo Matka Trebotića, njegov široki zamah od slikarstva u razini slikarske pačetvorine, do slikarstva i kompletne likovne postvarenosti u logici instalacijskog postava, jednostavno obvezuju i kritiku i teoretsku misao o suvremenoj umjetnosti da njegovo stvaralaštvo temeljito kontekstiraju u ozbiljan prostor europske likovne zbilje, sa vrlo preciznim odnosom prema kompeksu tema, otvorenih pitanja i trajne zapitanosti velikom temom Mediterana!

tačno.net
Autor/ica 12.2.2016. u 11:17