“UPRAVO SE ISPISUJU NEKE OD NAJTAMNIJIH STRANICA U POVIJESTI FILOZOFSKOG FAKULTETA”

tačno.net
Autor 22.9.2016. u 15:47

Izdvajamo

  • Sudjelovanje na sjednici onemogućeno je studentskim predstavnicima u Vijeću, a nakon izlaska profesora sa sjednice, njihovu je izjavu pred okupljenim studentima pročitao profesor s Odsjeka za romanistiku Nenad Ivić

Povezani članci

“UPRAVO SE ISPISUJU NEKE OD NAJTAMNIJIH STRANICA U POVIJESTI FILOZOFSKOG FAKULTETA”

Foto: FAH

Danas je trebala biti održana sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta, ali su profesori koji su članovi Fakultetskog vijeća i koji su pokrenuli proceduru razrješenja dekana Vlatka Previšića, odbili na njoj sudjelovati, čime je srušen kvorum.

Sudjelovanje na sjednici onemogućeno je studentskim predstavnicima u Vijeću, a nakon izlaska profesora sa sjednice, njihovu je izjavu pred okupljenim studentima ispred dekanata pročitao profesor s Odsjeka za romanistiku Nenad Ivić.

Fakultetska knjižnica zatvorena je danas do 15 sati, a onemogućen je bio i pristup referadi.

Novinarima koji su pratili događanja na Fakultetu zaštitari su onemogućili snimanje kamerama, fotoaparatima i mobitelima unutar zgrade, ali je sve istodobno snimano kamerom fakulteta, što je, kako su potvrdili studenti, zatražio dekan Vlatko Previšić.

Današnjim događanjima prethodio je plenum Filozofskog fakulteta održan sinoć ispred fakultetske zgrade, a na kojemu su  sudionici ponovili zahtjev za smjenom dekana te je zatraženo da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada te je izglasan i zahtjev da se smijeni rektor Boras.

Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu. Premda je većina članova Vijeća ostala na sjednici, o toj se točki nije moglo glasovati jer dekan nije ovlastio osobu koja bi vodila točku o njegovu razrješenju.

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum FF-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom jer ga mnogi smatraju štetnim za FF te da bi njime studenti FF-a došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a.

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine jer postupak izbora “nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a”.

Izjavu profesora prenosimo u cijelosti:

“Kolegice i kolege,

zbivanja posljednjih dana i tjedana ne ostavljaju više mnogo prostora za neodlučnost, a dogodile su se i brojne stvari na koje treba upozoriti jer se upravo ispisuju neke od najtamnijih stranica u povijesti ovoga fakulteta.

1. Smatramo apsolutno neprihvatljivim dovođenje zaštitara na fakultet. Jedini razlog njihova dovođenja vidimo u zastrašivanju studenata i nastavnika budući da nema ni nasilja ni nereda. Zbog toga tražimo da se zaštitari odmah povuku s fakulteta.

2. Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu o raspuštanju studentskog zbora FF-a temelji se na dokumentu iz MZOS-a koji predstavlja „neobavezujuće mišljenje“, kako i stoji u glavi tog dokumenta. Dakle, to nije odluka povodom provedenog upravnog nadzora. Pored toga, odlukom Senata, kako se ukazuje u dopisu NSZVO-a rektoru Damiru Borasu od 20. IX. 2016., dovodi se u pitanje legalnost svih odluka Vijeća FF-a u razdoblju od ožujka 2015. do rujna 2016., čime se otvara prostor za potpuni pravni nered jer nije moguće ‘tvrditi da je jedna odluka nekog tijela zbog njegovog nepropisnog sastava prilikom donošenja te odluke nevaljana, a da druga to nije’.

3. Bez obzira na pravna tumačenja, smatramo potpuno neprihvatljivom situaciju u kojoj se na Fakultetskom vijeću donose odluke dok su predstavnici nekog odsjeka ili dijela Fakulteta isključeni iz rada Vijeća. To nije tek načelni etički problem, nego će biti i pravno-proceduralni budući da rad i odluke takvog krnjeg Vijeća nemaju legalnost.

4. Odbacujemo sve insinuacije kojima se studente i nastavnike ovog Fakulteta potpuno neutemeljeno i maliciozno povezuje ne samo sa stranačkom politikom, nego i s ekstremističkim političkim opcijama.

5. Moramo istaknuti da ovakvo upravljanje Fakultetom predstavlja sramotno i skandalozno narušavanje ugleda institucije i onemogućavanje njezina normalnog funkcioniranja. Zatvaranje fakultetske knjižnice i izbacivanje nastavnika i studenata kroz sporedne ulaze predstavlja posljednju točku urušavanja temeljnih načela akademskog djelovanja.

6. Statutarna je odgovornost dekana briga za legalnost rada institucije, što uključuje i brigu za regularnost sastava Fakultetskog vijeća, odnosno Statutom je predviđena stegovna odgovornost dekana za sve neregularnosti. Ta se odgovornost ne može prebaciti na studentske predstavnike u Fakultetskom vijeću, a izrazito negativna slika Fakulteta koja je stvorena uslijed naprasnog raspuštanja Studentskog zbora FF-a i podizanja neosnovanih kaznenih prijava protiv naših kolegica je u direktnoj suprotnosti s mandatom dekana koji bi trebao štititi ugled institucije, a zapravo ga stalno narušava.

7. Na kraju, podsjećamo da je Vijeće na sjednici 16. lipnja pokrenulo postupak razrješenja dekana Vlatka Previšića u skladu s odredbama Statuta FF-a. Osiguranje regularnih uvjeta rada Vijeća je conditio sine qua non za okončanje pokrenutog postupka, pri čemu je povratak isključenih studentskih predstavnika elementarna pretpostavka regularnosti rada Vijeća.”

Forum.tm

tačno.net
Autor 22.9.2016. u 15:47