Uspjesi filma Sarajevo simbol građanske hrabrosti u Berlinu i Parizu

tačno.net
Autor/ica 7.6.2017. u 17:52

Uspjesi filma Sarajevo simbol građanske hrabrosti u Berlinu i Parizu

FOTO: Milomir Kovačević – Strašni

Film nosi poruku građana Sarajeva svetu da je duh jači od svakog oružja, a krik dečaka iz sarajevskog podruma: „Zaustavite rat, hitno je!“ odjekuje i nakon decenija ulicama mnogih gradova u svetu. Zar Evropu nije zbog toga stid? Ovaj film otvara i pitanje: ako su Sarajlije u nemogućim okolnostima najduže opsade u istoriji modernog ratovanja uspevale svakodnevno iskazivati građansku hrabrost zašto svet ne može u miru poraziti ratnike?

Dugometražni dokumentarni film Sarajevo simbol građanske hrabrosti prema scenariju Svetlane Broz, u režiji Mirka Kurilića i Adnana Kapetanovića, dobio je laskava priznanja samim izborom  (jedini iz BiH) na Filmskom fesitvalu jugoistočne Evrope (SEEFF), koji je upravo završen u Berlinu i u Parizu.

Film u produkciji NVO Gariwo bogato je, nježno i potresno sjećanje niza aktera sarajevske drame, koja se odvijala tokom troipogodišnje opsade grada. U filmu su svjedočanstva dali ljekari, vatrogasci, glumci, reditelji, pjesnici, kao i niz drugih građana Sarajeva.

Osnivač Festivala, makedonski knjižvnik i rektor Univerziteta audiovizuelnih umjetnosti iz Skoplja, Jordan Plevneš, uputio je ličnu čestitiku i izrazio izuzetno zadovoljstvo reakcijama koje je ovo filmsko ostvarenje scenariste Svetlane Broz izazvalo u dvije evropske kulturne metropole. Poslije sarajevske premijere ovo su bile prve projekcije ovog filmskog ostvarenja u kino dvoranama svijeta.

svetlanabroz

Scenarista Svetlana Broz u povodu uspjeha i čestitke Jordana Plevneša, izjavila je za medije:

„Film je napravljen zahvaljujući donaciji Ministarstva inostranih poslova Nemačke, pa je divno što je prvu evropsku premijeru imao upravo u Berlinu. Posebno zadovoljstvo pričinjava mi činjenica što je prikazan i na Filmskom festivalu Jugoistočne Evrope i u Parizu, kolevci savremene demokratije odnjihane na građanskoj hrabrosti kojoj je i sam film posvećen. On nosi poruku građana Sarajeva svetu da je duh jači od svakog oružja, a krik dečaka iz sarajevskog podruma: „Zaustavite rat, hitno je!“ odjekuje i nakon decenija ulicama mnogih gradova u svetu. Zar Evropu nije zbog toga stid? Ovaj film otvara i pitanje: ako su Sarajlije u nemogućim okolnostima najduže opsade u istoriji modernog ratovanja uspevale svakodnevno iskazivati građansku hrabrost zašto svet ne može u miru poraziti ratnike?“

tačno.net
Autor/ica 7.6.2017. u 17:52