Uspješno završen Fažana Media Fest

tačno.net
Autor/ica 17.9.2020. u 09:33

Uspješno završen Fažana Media Fest

U Fažani je završen drugi po redu multimedijalni medijski festival koji je, unatoč problemima i teškoćama vezanim uz Covid 19, okupio preko 60 novinara i drugih sudionika iz preko 10 zemalja.

Tako su na okruglom stolu s temom Covid 19 i različitosti „Cunami govora mržnje“ sudjelovali Remzi Lani, direktor Albanian Media Institute; Nadezda Azhgikhina, direktorica PEN Moskva i članica Upravnog odbora Article 19; Simone Rafael, Amadeu Antonio Stiftung; Julie Posetti, ICFJ. Okrugli stol je moderirala Milica Pešić, direktorica Media Diversity Institute.

Cijeli događaj mogao se pratiti iz dvorane MMC-a u Fažani ili putem ZOOM-a, te na Facebook stranicama ICFJ-a (International Center for Journalist – Washington) i MDI-a (Media Diversity Institute – London).

Tema festivala „Različiti su isti“ i festivalski sadržaji privukli su pozornost i predstavnika Europske unije u Hrvatskoj pa su pored toga što je Festival otvorila hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan u radu festivala, panelom na temu „Kako se Europska unija nosi s dezinformacijama i govorom mržnje“, sudjelovali i voditelj Predstavništva Europske komisije u HR Ognian Zlatev, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić te Veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj, Nj.E. gđa Diana Helen Madunić. S obzirom na to da je poseban suorganizator bio londonski Media Diversity Institute festival je posjetila i zamjenica veleposlanika Velike Britanije u Hrvatskoj Helen Christina Gilchrist Walker.

Biljana BORZAN 

Time je Fažana od 7. do 13. rujna bila ne samo novinarsko već i diplomatsko središte Hrvatske i regije. Također Fažana Media Fest bio je prvi međunarodni medijski događaj u svijetu od početka naglog širenja koronavirusa u ožujku koji nije otkazan ili u potpunosti realiziran samo video komunikacijom („online“).

U okviru teme aranžirana je i izložba likovnih radova Dnevnog centra za rehabiliticiju Veruda – Pula i Dječjeg vrtića „Sunce“ iz Fažane, čime se u zajedničku „akciju“ promoviranja i afirmiranja temeljnih vrijednosti festivala uključila i lokalna zajednica.

Akustični trio Whiskey Train čine: Adriano Lampalov Banila, Filip Džodan i Luka Žufić. Drugi dan FMF-a zabavljali su publiku uz odlične blues i rock obrade.

Prikazano je desetak dokumentarnih filmova („Abesinia“, „Istina o Puli“, „Mala himna domovini“, „Tako blizu a tako daleki“ i dr.), a dva su filma imala svjetsku premijeru. Osim tih organizirana je i projekcija filmova „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ i „Erik“, dokumentarni film o Eriku Baliji, fažanskom glazbeniku, prikazan ove godine i na pulskom festivalu.

Gosti festivala bili su i neki od istaknutih medijskih lica u Hrvatskoj (Igor Galo, Đelo Hadžiselimović, Aleksandar Stanković, Nigel Osborne, Kruno Lokotar, Predrag Ličina, Nenad Marjanović – dr. Fric, Danilo Lola Ilić i dr.)

O različitosti pričaju Nigel Osborne, Mia Šimić, Dominik Janković i Petar Fehir

Igor Galo

Promovirano je i nekoliko vrijednih knjiga („Stranka“, „Topnički dnevnici“, „Život s Idijotima“, „Bljuzga u podne“, “Digitalno doba – Masovni mediji i digitalna kultura”) te je održan otvoreni razgovor na temu različitosti.

Predstavljena je i digitalna platforma „Start Thinking“ udruge INFORMO i kratki filmovi „Little Life Tales of Vodnjan – Dignano“, Welcome back“ i „Fertility day“.

Na otvorenoj sceni MMC-a u Fažani igrana je i kazališna predstava „Život iz dva dijela“ teatra „Theatron“ iz Malmö-a, Švedska.

U bogatom glazbenom programu sudionici, gosti i publika mogli su se svaku večer zabaviti s nekim od „festivalskih“ bendova.

Festival je bio odobren od Županijskog stožera civilne zaštite te se osiguralo poštivanje svih propisanih mjera; maske, dezinficijensi, mjerenje tjelesne temperature, fizička distanca, a najveći se dio programa održavao na otvorenom.

Medijsko praćenje festivala odvijalo se uglavnom preko medijskih pokrovitelja; Nacional, 24 sata, Glas Istre, TV Nova, Radio Maestral, Regional Express, ali i drugih medija u čemu je velik doprinos dala HINA.

Iako su do sada održana samo dva festivala, Fažana Media Fest već je sada ispunio očekivanja i organizatora i sudionika i pokazao da postoji veliki interes za ovu manifestaciju i to iz mnogo razloga.

Da bi se to ostvarilo potrebno je proširiti „radni odbor“ festivala koji se i ove godine uglavnom oslonio na dvojac –  Sašu Lekovića i Petra Fehira te Mitra Gavočanova koji je obavio tehnički dio poslova.

Svu kompleksnost organizacije otežale su i objektivne financijske teškoće („korona budžet“), te se festival održao isključivo zahvaljujući njihovu entuzijazmu, šestomjesečnom kontinuiranom radu i podršci nekolicine pojedinaca te udruge Duh stare Fažane čija je predsjednica Lidija Udovički i osobno financijski pomogla održavanje festivala.

Značajnu pomoć pružili su i lokalni ugostitelji – posebno kamp Bi Village, poto Residence Panolija, Heritage hotel Chersin i Kamene priče (Bale) te restorani (Sapore di Mare, Stara konoba, Korta, Vasianum, Trattoria Fasana) sa znatno sniženim cijenama prehrane i smještaja a djelomice čak i besplatnim uslugama.

Zbog pogoršane financijske situacije izazvane koronavirusom financijska potpora Općine Fažana festivalu ove je godine bila simbolična, ali je Općina sudjelovala i osiguravajući prostor i tehniku te režijske troškove.

Udruga Informo osigurala je troje volontera i program nagrađenih dokumentarnih filmova.

Proračunski gledano gotovo polovinu stvarnih troškova festivala „pokrio“ je sam Centar za istraživačko novinarstvo, glavni organizator festivala, uključujući odricanje većine sudionika festivala od honorara te volonterski rad Petra Fehira, Saše Lekovića i šestočlane ekipe CIN-a (Press centar, IT, PR).

Nadamo se da će iduće godine ekonomska situacija biti povoljnija i da će se moći izdvojiti adekvatna sredstva kako bismo zajedno nastavili graditi misiju kojoj je pored novinarskih ciljeva želja i da doprinese promociji Fažane kao turističkog središta i istinskog prijatelja novinara iz cijelog svijeta.

Centar za istraživačko novinarstvo i dalje će imati ulogu glavnog organizatora i obavezu održavanja te dodatnog podizanja kvalitete festivala, ali nije realno da sam snosi dosadašnji dio financijskog tereta, pogotovo što je festival već nakon druge godine postao prepoznatljiv simbol Fažane. Iskustva iz drugih sredina u Hrvatskoj, Europi i svijetu pokazuju da najvećem broju festivala to uspijeva tek nakon 4 do 5 godina kontinuiranog postojanja.

Također CIN priprema i razne druge projekte koji bi trebali omogućiti da Fažana postane međunarodno poznata destinacija i izvan ljetne turističke sezone a pogotovo kad je riječ o kulturnim događajima, stoji u saopštenju ekipe Fažana Press-a.

tačno.net
Autor/ica 17.9.2020. u 09:33