Utorak na 15. Vrisku donosi domaće i regionalne književne poslastice i Ginsberga na čakavici

tačno.net
Autor/ica 13.9.2022. u 14:45

Utorak na 15. Vrisku donosi domaće i regionalne književne poslastice i Ginsberga na čakavici

Nakon svečanog otvorenja 15. Vriska, na kojem je Dragan Jurak proglašen ovogodišnjim pobjednikom V.B.Z.-ovog književnog natječaja za najbolji neobjavljeni roman, Vrisak nastavlja s bogatim književnim i kulturnim programom!

U ponedjeljak, 12. rujna krenuo je dječji program za najmlađe čitatelje „Vrisak Junior“ –  u 11 sati u Dječjoj kući prva autorica koja je predstavila svoj rad riječkim mališanima bila je književnica Sanja Pilić. U razgovoru s Aleksandrom Stellom Škec, Pilić je promovirala svoju novu slikovnicu „Hoću biti velik!“ (V.B.Z., 2022.), priču o zbunjenom dječaku koji silno želi biti velik kako bi mogao raditi sve tajnovite, uzbudljive i zanimljive stvari, koju je maštovito i zabavno ilustrirala Željka Mezić.

U V.B.Z.-ovoj knjižari u art-kvartu „Benčić“ Dragan Jurak potpisivao je pobjednički roman „Peleov priručnik“, slojevitu posvetu čitanju kao profesiji, hobiju i iznad svega strasti.

Program se nastavio točno u podne također u V.B.Z.-ovoj knjižari, gdje se, u sklopu programa „Književnost koja uključuje“, razgovaralo o prevođenju književnih djela s hrvatskog na strane jezike sa Susan Curtis, urednicom i osnivačicom londonske izdavačke kuće „Istros Books“  te književnikom Ivicom Prtenjačom.

Večernji program, koji se svaki dan od 18 sati organizira u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u art-kvartu „Benčić“, mogu pratiti i svi oni koji nisu mogli doći na Vrisak u Rijeku – program će biti dostupan uživo na YouTube kanalu V.B.Z.-a i Facebook stranici Vriska.

U ponedjeljak u 18 sati promovirao se roman „Štakori“ (Beletra, 2022.) Jana Bolića, kriminalističku priču smještenu upravo u Rijeku, koja govori o riječkom podzemlju u kojem caruju makroi, dileri i korumpirani policajci. Autor je o romanu razgovarao s književnikom i novinarom Davorom Mandićem.

„Knjiga ispod čekića“ program je ovogodišnjeg Vriska na kojem predstavljamo novitete domaćih autorica i autora, a prvi je na redu bio Ivica Prtenjača, koji s Vladom Simcichem Vavom i Zoranom Žmirićem razgovarao o svojoj novoj knjizi priča „Kino sloga“ (V.B.Z., 2022.). „Kino Sloga“ vraća nas u riječke sedamdesete i osamdesete i jedno drugačije djetinjstvo.

Na programu „U fokusu“ Velimir Visković je u razgovoru s Nikolom Petkovićem predstavio knjigu lateralnih zapisa „O drugima, o sebi: autobiografsko-memoarski zapisi“ (Naklada Ljevak, 2022.), a Dunja Matić i Gordan Nuhanović razgovarali su o Nuhanovićevom romanu „Zavod za apatiju“, vještom spoju distopijskoga žanra i društveno-političke satire.

Utorak na 15. Vrisku

Utorak na Vrisku započeo je u 11 u Dječjoj kući, gdje je Melita Rundek upoznala male čitatelje sa zabavnim i vrckavim mačkom u slikovnici „Darmar, Maki je car!“ (V.B.Z., 2022.), a nastavljamo od 18 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti na četiri sjajna književna programa.

Prvi je promocija romana „Novi kraj“ (Disput, 2022.) Đurđice Čilić, knjige fragmentarne kompozicije koja može biti čitana i kao zbirka stotinjak priča uvezana prisutnošću nekoliko istih likova. Autorica o romanu razgovara s Dunjom Matić.

Program se nastavlja u 19 sati promocijom novog romana Vedrane Rudan „Doživotna robija“ (V.B.Z., 2022.), na kojoj s autoricom razgovara urednica Jadranka Pintarić. Nakon šest godina Vedrana Rudan ima novi roman, oštar i provokativan, kao što nas je navikla, ali i drukčiji, tiši i melankoličniji od dosadašnjih, psihološki iznijansiran i slojevit.

U 20 sati, u sklopu programske cjeline „U fokusu“, urednik i izdavač Ivan Sršen predstavlja regionalnu zvijezdu, autora Srđana Valjarevića i njegovu novu knjigu „Fric i Dobrila“ (Laguna, 2021.). Priča je to o prosječnoj, a ipak neobičnoj i zabavnoj obitelji, koja je zapravo duhovit uvid u srpske i balkanske prilike posije raspada, ratova, tranzicije i prilagođavanja na „novo normalno“.

Književni utorak na Vrisku završava razgovorom autorice Fride Šarar i urednika Drage Glamuzine o novoj zbirci pjesama „Udaljena jednu stvarnost odavde“ (V.B.Z., 2022.) u kojoj je Šarar prikupila pjesme pisane zadnjih 25 godina.

U 22 sata u Book Caffeu „Dnevni Boravak“ očekuje nas muzička premijera – prva javna izvedba prijevoda kultne poeme Allena Ginseberga „Howl“ na čakavski u izvedbi Vedrana Ružića i Nikole Petkovića.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Program 15. Vriska nastavlja se do 18. rujna u art-kvartu „Benčić“, gdje posjetitelje čeka preko 40 književnih i kulturnih programa. Ulaz na sve programe je besplatan, a večernji razgovori i promocije moći će se pratiti i preko live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

tačno.net
Autor/ica 13.9.2022. u 14:45