Vanja Popović dobitnica nagrade Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra

tačno.net
Autor/ica 3.10.2013. u 11:03

Vanja Popović dobitnica nagrade Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra

Odlukom direkcije Internacionalnog teatarskog Festivala MESS, ovogodišnja dobitnica najvišeg festivalskog priznanja, Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatara je kostimografkinja Vanja Popović. Ova istaknuta pozorišna radnica u svojoj umjetničkoj karijeri od 1971. do danas, realizirala je više od 500 projekata različitih žanrovskih i stilskih usmjerenja u pozorištu, na televiziji i filmu, a stvaralački opus u oblastima kostimografije i scenografije realizirala je u gotovo svim pozorištima na prostoru bivše Jugoslavije. Svečana ceremonija dodjele Nagrade održat će se posljednjeg dana Festivala, u ponedjeljak, 07. oktobra 2013. u Bijelom salonu Narodnog pozorišta u Sarajevu u 18 sati i 30 minuta.

U svom obrazloženju o dodjeli ove nagrade direktor Festivala, Dino Mustafić je podsjetio da je Vanja Popović jedna od naših najznačajnijih i najkreativnijih pozorišnih umjetnica koja je radila na stotine predstava, kostimografija i scenografija za savremene i klasične predstave, opere i balete. “Vanja je sa ogromnom ljubavlju prema teatru uvijek sve radila maštovito i kreativno bogato, sofisticirano i poetizovano, harmonično i snažno, uvijek do kraja precizno, zanatski i tehnički do savršenstva izvedeno”, naglasio je Mustafić.

Vanja Popović nagrađivana je kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji, Vojvodini, Hrvatskoj, Sloveniji. Na XIV Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, kreirala je kostime za svečanost otvaranja i zatvaranja Igara, a izlagala je i na velikom broju kolektivnih i samostalnih izložbi udruženja primjenjenih umjetnika i udruženja likovnih umjetnika.

Njena matična pozorišna kuća već godinama je Kamerni teatar 55 u Sarajevu.

tačno.net
Autor/ica 3.10.2013. u 11:03