VARIAN FRY – PRAVEDNIK MEĐU NOVINARIMA

tačno.net
Autor 25.1.2018. u 10:16

VARIAN FRY – PRAVEDNIK MEĐU NOVINARIMA

Foto: ushmm.org

Varian Fry (1907-1967) bio je američki novinar koji je pomagao antinacističkim izbjeglicama da pobjegnu iz Francuske.

Nakon što je Njemačka napala Francusku u junu 1940., Savezni odbor za spašavanje (The Emergency Rescue Committee), privatna američka humanitarna organizacija, poslala je Frya u Francusku da pomogne antinacističkim izbjeglicama koji su bili u opasnosti da ih uhapsi Gestapo (Njemačka tajna policija). U Marseilleu, Fryova mreža suradnika krivotvorila je dokumente i stvarala tajne puteve bijega. Pomagao je izbjeglicama antifašistima, Židovima i onima koji to nisu bili, svima kojima je bilo prijećeno da će biti izručeni nacističkoj Njemačkoj prema članku 19 Franco-njemačkog primirja  (klauzula o “predaji na zahtjev”).

Fry je ostao u Francuskoj trinaest mjeseci. Bio je pod konstantnim nadzorom, nekoliko puta ispitivan i zadržan od strane vlasti. Osnovao je legalnu francusku humanitarnu organizaciju, američki humanitarni centar te radio iza njenih kulisa koristeći ilegalna sredstva – fondove crnog tržišta, lažne dokumente, skrivene planinske puteve i morske puteve – sve kako bi ugrožene izbjeglice napustile Francusku.

varian fry

Fryovi napori rezultirali su spašavanjem oko 2000 ljudi, uključujući neke ugledne umjetnike i intelektualce kao što su Marc Chagall, Max Ernst, Franz Werfel, Lion Feuchtwanger i Heinrich Mann. Njegove skrivene aktivnosti razljutile su obje strane Državno tajništvo SADa i Višijsku Francusku te u septembru 1941. biva protjeran iz Francuske.

Netom prije Fryove smrti, vlada Francuske mu je dodijelila nagradu Viteški križ legije časti (Croix de Chevalier de la Legion d’Honneur). Bilo je to jedino službeno priznanje koje je primio za života. Fry je umro neočekivano 1967. dok je revidirao svoja sjećanja. Iza sebe je ostavio bogatstvo pisanog materijala kao i fotografija koje svjedoče njegovom iskustvu u Francuskoj.

ZADATAK: SPAŠAVANJE, verzija sjećanja koju je Fry iznova napisao za mlađe čitatelje objavljena je nedugo nakon njegove smrti.

1991. Memorijalno vijeće za holokaust SADa mu je posthumno dodijelilo priznanje Eisenhower Liberation Medal. 1994. također je dobio priznanje od Yad Vashema Pravednik među narodima za spašavanje izbjeglica.

ushmm.org

tačno.net
Autor 25.1.2018. u 10:16