Večer sjećanja na Aliju Kebu: Veliki pjesnik nije zaboravljen

tačno.net
Autor/ica 16.1.2014. u 22:40

Večer sjećanja na Aliju Kebu: Veliki pjesnik nije zaboravljen

U prepunoj dvorani Narodne biblioteke u Mostaru članovi Književnog kluba Mostar organizovali su Poetsku veče mostopisaca – omaž pjesniku Aliji Kebi.

O Aliji Kebi su govorili mostarski pjesnici Nusret Omerika i Hamo Elezović, prisjećajući se  zajedničkog rada na jednom od najvažnijih projekata  Alije Kebe, časopisu Most.

Kebe su se prisjetili i pjesnici srednje i mlađe generacije:  Elvedin Nezirović,  Sanela Kuko, Senka Marić Šarić, Almin Kaplan, Goran Karanović, Aida Džiho Šator i Mirko Božić.

Svima njima je zajedničko to što ih je Alija Kebo uveo u svijet poezije  objavljujući im prve pjesme u časopisu Most.

Nekima od njih Alija Kebo je bio urednik prvih knjiga poezije  koje je objavljivao u izdavačkoj kući Rondo na čijem je čelu bio.

Koliki je nenadoknadiv gubitak za Mostar bio odlazak Alije Kebe govori dovoljno činjenica da su se nakon njegove smrti ugasile Šantićeve večeri poezije i sam časopis Most kojeg je Kebo učinio jednim od najvažnijih kulturnih projekata iz Hercegovine.

Koliko je Kebin dugogodišnji kulturni angažman ostavio dubokog traga govori i činjenica  da Mostar možda danas ima i najbolju mladu književnu  scenu u BiH na čelu sa Elvedinom Nezirovićem, Alminom  Kaplanom, Adnanom Žeticom i Senkom Marić Šarić koji redovno osvajaju najvrijednije književne nagrade u zemlji i cijeloj regiji.

tačno.net
Autor/ica 16.1.2014. u 22:40