Večeras druga PechaKucha Night

tačno.net
Autor/ica 12.10.2013. u 11:06

Večeras druga PechaKucha Night

Prvi dan vikenda 2. SOS Dizajn Festival obilježit će predavanja Studia Armada iz Slovenije, Zorana Jedrejčića i Nikole Đureka iz Hrvatske. Pored toga na Akademiji likovnih umjetnosti održat će se i drugi ciklus edukativnih radionica koje će predvoditi Yuko Shimizu, A3 format grupa kao i današnji predavači Studio Armada i Zoran Jedrejčić. Nakon sinoćnjih prezentacija, priliku da se večeras u Art Kinu Kriterion predstave na drugoj Pecha Kucha night u zanimljivom 20×20 formatu (20 slajdova po 20 sekundi), imat će Enis Čišić, Kemal Mehmedović, Edvin Granulo, Davor Ilinčić, Ena Čabrić, Amir Ćatić, Bojan Stojčić, Adi Dizdarević, Damir Balić i Filip Andronik.

Studio Armada je kreativni dizajn studio specijalizovan za brendiranje. Iza sebe imaju bogatu historiju dizajniranja identiteta i brendiranja, ali su poznati i po razvijanju koncepata i projektovanju poslovnih prostorija.

Zoran Jedrejčić je rođeni Splićanin i dizajner s talijanskim backgroundom. Poslije sedam godina plodne suradnje sa legendarnim Ettore Sottsassom, otvara dizajn studio u Milanu, a od nedavno i u Beogradu. Dizajnirao je za mnoge brendove kao sto su Artisan, 3M, Dada Cucine, Fratelli Guzzini, Nambe’, Segis i drugi. Dobitnik skoro svih dizajn nagrada a njegovi radovi izlagani su u muzejima kao što su MAK Wien, ICA Boston, MoMA NY, Ozone Centre Tokyo i sl. Predaje industrijski dizajn na fakultetima i akademijama kao sto su NABA Milano i ALU Beograd.

Typonine je kompanija za digitalne fontove i studio grafičkog dizajna. Na njenom čelu se nalazi grafički dizajner i dizajner fontova Nikola Đurek koji je osnovao Typonine 2005. godine. Rodom iz Hrvatske, Nikola je studirao u Hrvatskoj, Italiji i Holandiji na postdiplomskom magistarskom studiju iz oblasti Font i Mediji, na Royal Arts Academy (Kraljevskoj akademiji umjetnosti) u Hagu. Ima i doktorat iz oblasti grafičkog i dizajna fontova, te sada predaje na Umjetničkoj akademiji Univerziteta u Splitu i Zagrebu (Odsjek za dizajn vizuelnih komunikacija).

Iako najavljeno za juče, studenti će danas čuti predavanje o Školi vizuelnih umjetnosti (SVA) iz New Yorka koje će održati direktor Galerije pri SVA, Francis Di Tomasso. Nakon PechaKucha večeri koja počinje u 20 sati i 30 minuta, festivalski dan će završiti odličnim provodom na SOS MuchaLucha partiju u caffeu Hag, koji će početi u 22 sata.

tačno.net
Autor/ica 12.10.2013. u 11:06