VEČERAS INTERNA IZVEDBA PREDSTAVE «VAŠE NASILJE I NAŠE NASILJE»

tačno.net
Autor/ica 9.10.2016. u 16:59

VEČERAS INTERNA IZVEDBA PREDSTAVE «VAŠE NASILJE I NAŠE NASILJE»

Uslijed raznih pritisaka, širenja dezinformacija te upućenih prijetnji organizatorima

Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS obavještava: 

Prijava dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te natpisi u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH.

Netačni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali su pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS.

Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Evropske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta.

S druge strane, svi oni koji su učestvovali u netačnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta, te širenju lažnih navoda i dezinformacija uzrokovali su direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici.

Festival MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonske zabrane, čime su nanijeli štetu Festivalu MESS i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada.

Budući da ulaz na predstavu neće biti moguć publici sa kupljenim kartama, Direkcija Festivala moli publiku za uvažavanje odluke koja je donešena u interesu sigurnosti svih nas. Novac za kupljene ulaznice će biti vraćen tokom slijedeće sedmice o čemu će Direkcija blagovremeno obavijestiti javnost.

tačno.net
Autor/ica 9.10.2016. u 16:59