Večeras počinje 23. SFF: Oliver Stone, John Cleese, 235 filmova i 43 svjetske premijere

tačno.net
Autor 11.8.2017. u 09:37

Večeras počinje 23. SFF: Oliver Stone, John Cleese, 235 filmova i 43 svjetske premijere

Na renoviranom Pozorišnom trgu, koji je glavno festivalsko okupljalište, večeras počinje 23. Sarajevo Film Festival koji će trajati do 18. augusta i, kao i uvijek, ugostiti velika imena iz svijeta filma.

Ispred Narodnog pozorišta sinoć je postavljen crveni tepih kojim će večeras prošetati brojni gosti, a u Ljetnom kinu je održana generalna proba.

Na najznačajniji filmski festival u regiji ove godine stižu i istaknuti reditelj Oliver Stone i slavni britanski komičar i zvijezda Monty Pythona John Cleese. Njima će za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biti uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva.

Festivalska atmosfera osjeti se na svakom ćošku, a Sarajevo, koje je nezaobilazna destinacija turista iz cijelog svijeta, dobilo je svečani izgled. Dok su prošle godine za vrijeme festivala temperature bile neuobičajeno niske, ove godine meteorolozi najavljuju sunčano i uglavnom suho vrijeme. Temperature će varirati između 22 i 31 stepen.

Svečanu ceremoniju otvaranja vodit će perspektivna glumica Amila Terzimehić.

Festival će početi filmom “Druga strana nade”, proslavljenog finskog režisera svjetskog glasa Akija Kaurismakija, koji će prvo biti prikazan u 20:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo te od 21 sat u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Ove godine će u 18 programa biti prikazano 235 filmova iz 54 zemlje. Od toga je 111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova. Četrdeset tri filma imat će svjetske premijere, a 23 ostvarenja međunarodne.

“Od 235 filmskih ostvarenja koja će biti prikazana, 44 se takmiče za Srce Sarajeva u četiri Takmičarska programa. Novost festivala i programa je Takmičarski program – studentski film koji donosi 13 regionalnih filmskih ostvarenja mladih studenata regionalnih akademija te je specijalno za njih uvedena i nagrada Srce Sarajeva za najbolji studentski film. Takmičarski program donosi sedam filmova u konkurenciji i dvije gala projekcije, 10 kratkih filmova, 14 dokumentarnih, dok program U fokusu koji prikazuje najznačanije filmove regije izvan konkurencije donosi šest naslova među kojima je i pobjednik ovogodišnjeg festivala u Berlinu “O tijelu i dušu”, rekla je Elma Tataragić, selektorica programa SFF-a.

Publika će projekcije filmova 23. SFF-a moći gledati: u Narodnom pozorištu, Ljetnom kinu Metalac, KSC Skenderija, u kinima Meeting point i Multiplex Cinema City, ljetnom kinu Novi Grad, MMC kinu Ilidža te Art kinu Kriterion.

Festival će se odvijati i na novim lokacijama. Kino Kriterion bit će Kuća kratkometražnog filma (House of Shorts), dok će Pozorište mladih biti centar Dječijeg programa i programa Teenarena.

“U Hotelu Europa odvijat će se osam programskih sekcija CineLink Industry Daysa i okupit će više od 1.000 filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta”, rekla je Tataragić.

Direktor i osnivač SFF-a Miro Purivatra je u razgovoru za naš portal istakao kako će na ovogodišnjem SFF-u sve duše i sve generacije moći pronaći nešto za sebe.

Press uredu SFF-a do sada je prijavljeno 500 novinara iz 27 zemalja, a prijave još uvijek pristižu. Šatori na festivalskom trgu koji će biti mjesto susreta predstavnika medija, građana i profesionalaca s predstavnicima filmske industrije, već su postavljeni.

Slobodna prodaja ulaznica počela je 4. augusta u Glavnom Box Officeu u BKC-u Sarajevo, a ulaznice za otvaranje festivala skoro su rasprodate. Najviše se prodaju ulaznice za filmove u večernjim terminima, kao i ulaznice za bh. filmove “Muškarci ne plaču”, “Žaba” te “Dan oslobođenja”.

klix.ba

tačno.net
Autor 11.8.2017. u 09:37