Večeras počinje jubilarni 20. SFF: Čin otpora iz 1995. postao međunarodno priznata smotra filmova

tačno.net
Autor 15.8.2014. u 10:18

Večeras počinje jubilarni 20. SFF: Čin otpora iz 1995. postao međunarodno priznata smotra filmova

Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope, zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u međunarodni centar pažnje

Pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva (1992.-1995.), sa željom da se pomogne obnova civilnog društva, 1995. godine Obala Art Centar pokrenuo je Sarajevo Film Festival (SFF), koji je, razvijajući se godinama, postao vodeći filmski festival u regiji, priznat i od strane filmskih profesionalaca, ali i šire publike.

Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope, zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u međunarodni centar pažnje.

Visokokvalitetni programi, jak industrijski segment, obrazovna i networking platforma za mlade filmske autore, te prisustvo predstavnika filmske industrije, filmskih autora i predstavnika medija, uz publiku od preko 100.000 ljudi, potvrda su statusa Sarajevo Film Festivala kao vodećeg filmskog festivala u regiji prepoznatog i od profesionalaca i od publike.

Prvi SFF održan je 27. oktobra 1995. godine, a početak ovog, sada već međunarodno priznatog festivala, može se smatrati i svojevrsnim činom otpora. Davne 1995. godine, Sarajevo je bilo odsječeno od ostatka svijeta, a Festival je postao prozor ove države. Pokretne slike nisu mogle učiniti da pucnjevi prestanu, ali su građanima Sarajeva omogućili da izađu iz začaranog kruga, da vide svijet, a da u isto vrijeme svijet čuje o patnjama i borbi u opkoljenom gradu. Prvi festival održan je s ciljem promovisanja filmske umjetnosti, a strast ekipe SFF-a doveo je ovaj festival na nivo ostalih prestižnih evropskih festivala.

U toku dvanaest dana festivala, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja. Filmovi iz glavnog programa prikazani su na formatu 35 mm, a ostali na VHS-u. Festival je posjetilo 15.000 gledalaca, što je iz večeri u veče rezultiralo potpuno rasprodanim projekcijama. Kako su godine odmicale, tako su rasli i brojevi, pa je tako prošlogodišnji 19. SFF ugostio 214 filmova iz 59 zemalja svijeta.

Kroz godine, SFF je postao institucija, zahvaljujući kojoj su mnoge poznate zvijezde posjetile BiH. Najpoznatiji od njih su Angelina Jolie, Brad Pitt, Emile Hirsch, Orlando Bloom, Daniel Craig, Morgan Freeman, Jeremy Irons, Darren Aronofsky, Kevin Spacey, Eric Cantona, Anthony Minghella, Mike Leigh, Bono Vox, Carol Bouquet, Enki Bilal, Gerard Depardieu, Jafari Panahi, John Malkovich, Peter Mullan, Vanessa Redgrave, Willem Dafoe, Danny Glover…

Do 2001. godine, Evropska filmska asocijacija je imenovala SFF jednim od 11 festivala koji su mogli nominovati film za nagradu “Evropski najbolji kratki film“. U 2002. godini film Ahmeda Imamovića “10 minuta“ izabran je za najbolji kratki film u Evropi, na prijedlog SFF-a. Pobjednik SFF-a u 2001. godini Danis Tanović sa filmom “Ničija zemlja“, osvojio je prestižnu nagradu “Oscar” u Sjedinjenim Američkih Državama.

U 2004. godini nagrada “Najbolji film“ preimenovana je u “Srce Sarajeva“.

Početkom 13. SFF-a, u 2007. godini, program Festivala obogaćen je sa “Sarajevo Talent Campus“, koji je rezultat saradnje sa Berlinaleom. Sarajevo Talent Campus, kasnije preimenovan u “Talents Sarajevo“, predstavlja edukacionu i kreativnu platformu za mlade filmske profesionalce iz regije Jugoistočne Evrope.

SFF je postao nezaobilazni dio filmske industrije u Evropi, a ujedno je pozitivno uticao na promovisanje kako bh., tako i regionalne kinematografije.

Na teritoriji u napretku sa preko 140 miliona stanovnika, Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmske biznise iz čitave regije, postavljajući buduće standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

AA

Tagovi:
tačno.net
Autor 15.8.2014. u 10:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija