Večeras počinju Dani poljskog filma u Mostaru

Nikola Vučić
Autor/ica 28.4.2014. u 12:59

Večeras počinju Dani poljskog filma u Mostaru

U ponedjeljak, 28. travnja 2014. godine filmom ‘Sabobraćajci’ redatelja Wojteka Smrazowskog svečano će biti otvoreni Dani poljskog filma u Mostaru u dvorani OKC Abrašević s početkom u 19 sati. 

Ljubitelji sedme umjetnosti kroz naredna tri dana imat će priliku uživati u filmskim ostvarenjima poljskih redatelja, i to filmovima ‘Saobraćajci’, ‘Ljubav’ i ‘Peto godišnje doba’. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Ponedjeljak, 28.04. u 19h

“Saobraćajci” (Drogowka), 2013, Režija: Wojtek Smarzowski

“Saobraćajci”- to su sedmorica policajaca koje osim posla povezuju prijateljstvo, derneci, sportska auta i zajednički poslići. Njihov mali zatvoreni svijet naizgled funkcionira savršeno. Sve će se promijeniti kada pod nejasnim okolnostima pogine jedan od njih. Za ubistvo će optužiti poručnika Ryszarda Krola. U pokušaju da sa sebe skine krivicu, on će otkriti istinu o kriminalu visokopozicioniranih političara.

Utorak, 29.04. u 19h

“Ljubav” (Milosc), 2012, Režija: Slawomir Fabicki

“Ljubav” je priča o ženi zarobljenoj u težak poslovno-lični odnos, što će njen sretni brak dovesti na dugotrajan ispit. U životu dvoje tridesetogodišnjaka ulazi treća osoba, zbog koje će nanovo morati otkrivati šta jedno prema drugom osjećaju. Na početku otvoreni i puni povjerenja, potom izgubljeni i međusobno udaljeni, prinuđeni su sebi postaviti neuobičajeno teška pitanja. Žele li sve podijeliti i trebaju li sve znati? Koliko teškog mogu podnijeti i šta za njih sada znači riječ “voljeti”? Film je inspiriran stvarnim događajima.

Srijeda, 30.04. u 19h

“Peto godišnje doba” (Piata pora roku), 2012, Režija: Jerzy Domaradzki

Naizgled ih sve dijeli: dolaze iz različitih krugova, odani drukčijim vrijednostima različitog životnog iskustva. Witek je vozač, udovac, koji je u životu prešao hiljade kilometara ali mimo rodnog Slaska – ništa nije vidio. Barbara je nastavnica muzičkog koja se još uvijek oporavlja od gubitka bliske osobe, slavnog slikara s kojim je proživjela svoje najljepše godine. Kako bi ispunila posljednju želju svog voljenog i prosula njegov prah nad morem, na mjestu njihovog prvog sastanka, ona će zatražiti pomoć od Wojteka. Tokom putovanja s jednog na drugi kraj Poljske, dvije izgubljene duše povezat će prijateljstvo koje će premostiti i najdublje razlike.

Nikola Vučić
Autor/ica 28.4.2014. u 12:59