Večeras se završava 20. SFF: Kome će pripasti Srce Sarajeva?

tačno.net
Autor/ica 23.8.2014. u 10:13

Večeras se završava 20. SFF: Kome će pripasti Srce Sarajeva?

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će biti zatvorena jubilarni 20. Sarajevo Film Festival. Najprestižnija filmska smotra regije ove je godine donijela 247 filmova od čega je 37 u konkurenciji za festivalsku nagradu.

Takmičarski program za igrani, kratki i dokumentarni film bio je raznovrsniji nego ikada ranije. Mladi autori iz jugoistočne Evrope na scenu su donijeli novi pristup, ideje i pokazali svojevrsnu hrabrost. Svi oni nadaju se da će upravo njihovo ostvarenje osvojiti najprestižniju nagradu festivala Srce Sarajeva.

Svečanost dodjele nagrada počet će u 20 sati, dok će Festival zvanično biti zatvoren projekcijom filma “Čarolija na mjesečini” kultnog reditelja Woodyja Allena, u Ljetnom kinu HT Eronet.

Nagrade će kao i svaki put do sada biti dodijeljene u više kategorija. Za Takmičarski program – igrani film dodijelit će se Srce Sarajeva za najbolji film (novčanu nagradu od 16.000 eura osiguralo je Vijeće Evrope), Specijalna nagrada žirija (novčanu nagradu od 10.000 eura osigurava Agnes B.), te Srce Sarajeva za najbolju glumicu i najboljeg glumca (novčana nagrada od po 2.500 eura).

U kategoriji Takmičarskog programa za kratki film bit će dodijeljeno Srce Sarajeva za najbolji film (novčana nagrada od 2.500 eura).

Srce Sarajeva za najbolji film (novčanu nagradu od 3.000 eura osiguralo je Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske) bit će dodijeljeno i u kategoriji Takmičarskog programa dokumentarnog filma.

Specijalnu nagradu žirija u kategoriji dokumentaraca osigurava Al Jazeera Balkans, a ona iznosi 2.500 eura.

Kada je riječ o partnerskim nagradama, žiri će nominirati sarajevskog kandidata za Evropsku filmsku nagradu 2014., a pobjednik ulazi u konkurenciju za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film.

Nagrada za ljudska prava bit će dodijeljena za najbolji film iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu od 3.000 eura osigurava Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Tu su i EDN Talent Grant, ustanovljen kroz saradnju Sarajevo Film Festivala i Evropske dokumentarističke mreže, u svrhu podrške talentovanim autorima dokumentarnog filma iz regije te CICAE nagrada gdje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE) nagrađuje film u selekciji Takmičarskog programa – igrani film. Nagrađeni film će dobiti posebnu podršku CICAE kada je u pitanju pomoć kod distribucije, prikazivanja filma i dopiranja do publike, putem mreže od 3.000 kina.

Bit će dodijeljena i Cineuropa nagrada koju dodjeljuje Cineuropa portal posvećen evropskoj kinematografiji i njenim stvaraocima, i to filmu koji, osim što nesporno posjeduje umjetničke kvalitete, također promovira ideje evropskog dijaloga i integracije. Vrijednost nagrade iznosi 5.000 eura.

Također će biti uručena i nagrada publike koju odigurava generalni partner SFF-a HT Eronet.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 23.8.2014. u 10:13