VEČERAS – ZAVRŠNI DOGAĐAJ FILM FACTORY FAREWELL SEMESTER: APICHATPONG WEERASETHAKUL I BÉLA TARR

tačno.net
Autor/ica 19.11.2016. u 12:47

VEČERAS – ZAVRŠNI DOGAĐAJ FILM FACTORY FAREWELL SEMESTER:   APICHATPONG WEERASETHAKUL I BÉLA TARR

PROJEKCIJA:

* Apichatpong Weerasethakul, CEMETERY OF SPLENDOUR (Thailand, 122′): Meeting Point, subota, 19.11.2016. u 20.00

Večerašnjom projekcijom filma CEMETERY OF SPLENDOUR kultnog tajlandskog reditelja Apichatponga Weerasethakula i razgovorom koji će s njim voditi Béla Tarr, završava se specijalni program oproštajnog semestra film.factory.

Specijalni program oproštajnog semestra studija film.factory priređen je kao poklon građanima Sarajeva koje je bilo dom ovoj čuvenoj filmskoj školi mađarskog reditelja Béle Tarra u protekle četiri godine. Program se ostvaruje u saradnji s Kinom Meeting Point u periodu oktobar-novembar 2016. i predstavio je neke od najznačajnijih filmskih autora današnjice. Oni ovom periodu u Sarajevu održavaju svoja završna predavanja, te prikazuju filmove, ne samo studentima, već i široj javnosti. Susret sa Weerasethakulom slijedi recentne događaje posvećene portugalskom reditelju Pedru Costi i meksičkom autoru Carlosu Reygadasu.

Film.factory je studij filmske režije koji se odvija u tri ciklusa visokog obrazovanja (BFA, MFA i DLA program) na Sarajevskoj filmskoj akademiji u sklopu Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), a koji je u Sarajevu okupio studente iz svih dijelova svijeta, među njma Meksika, Japana, Australije, SAD-a, Koreje, Farskih Ostrva, Indije, Kurdistana, Velike Britanije, Singapura, Bosne i Hercegovine… U proteklim godinama predavači film.factorya, između ostalih, bili su: Gus Van Sant, Juliette Binoche, Tilda Swinton, Carlos Reygadas, Pedro Costa, Gael Garcia Bernal, Abel Ferrara, Atom Egoyan, Cristian Mungiu…

Apichatpong Weerasethakul je dobitnik Zlatne palme Cannes Film Festivala 2010, u nizu nagrada dodijeljenih njegovim filmovima, a njegove videoinstalacije postavljene su u vodećim svjetskim muzejima i bijenalima savremene umjetnosti, dok je Tate Modern baš njemu posvetio prvu sedmicu programa tek otvorenog Starr Cinema u 2016. godini. Film CEMETERY OF SPLENDOUR ovog hvaljenog tajlandskog reditelja duboko je kontemplativno i jedinstveno vizuelno iskustvo, u kojem Weerasethakul kao i u ranijim ostvarenjima inspiraciju crpi iz tradicionalnih mitova, ali i savremene tajlandske društveno-političke stvarnosti koja se razotkriva u alegorijskim referencama. Film prati grupu vojnika u malom gradu na rijeci Mekong u sjevernom Tajlandu pogađa neobična bolest spavanja.

Ulaz je slobodan, a projekcija počinje u 20.00.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 19.11.2016. u 12:47