Večernji akt, izložba studenata/ica Akademije umjetnosti iz Banja Luke u Zvonu

tačno.net
Autor 9.5.2022. u 07:41

Večernji akt, izložba studenata/ica Akademije umjetnosti iz Banja Luke u Zvonu

Foto: Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizuje otvaranje izložbe Večernji akt na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata i studentica Akademije umjetnosti u Banja Luci koji nastaju pod mentorstvom redovne profesorice Biljane Gavranović, inače članice Likovne grupe Zvono.

Izložba će biti otvorena u utorak, 10. maja 2022. godine u 18h u Galeriji Zvono (prostor Galerije Charlama Depot, Skenderija, Terezija bb), a istog dana u 13h za predstavnike/ce medija biće organizovano snimanje razgovora i postavke.

“Na ovoj izložbi namjera nam je predstaviti izuzetne rezultate studenata/ica Akademije umjetnosti u Banja Luci koje su postigli na predmetu Večernji akt. Riječ je o studentima druge, treće i četvrte godine. Na predmetu Večernji akt nastaju crteži prema živom modelu, a časovi se zbog brze promjene svjetla održavaju u popodnevnim satima. Otuda potiče i tradicionalni naziv predmeta”, ističu iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono.

Proces nastaje u ateljeu, odnosno radnom prostoru za izvođenje nastave. Nastava Večernjeg akta posvećena je crtežu na malom formatu kao samostalnoj likovnoj cjelini, a uključuje jednak omjer teorijskog i praktičnog (kreativnog) pristupa. Cilj nastave Večernjeg akta, ističe profesorica Gavranović, je analiza teorijskih postavki posvećenih ljudskom tijelu što za početak uključuje značenje pojma proporcija i njenog značenja u kontekstu tumačenja prostora.

Prof. Biljana Gavranović, foto: Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono

Iza profesorice Biljane Gavranović je izuzetno plodna autorska karijera koja traje duže od četiri decenije. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Milivoja Unkovića na slikarskom odsjeku. Pored brojnih samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, prije tri godine u Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci postavljena je njena retrospektivna izložba. Samostalno i sa Grupom Zvono dobijala je brojne nagrade.

Izložba radova studenata/ica profesorice Biljane Gavranović biće postavljena u Zvonu do 1. juna.

tačno.net
Autor 9.5.2022. u 07:41