Velika ruska pijanistica nastupa na SVEM-u

tačno.net
Autor/ica 9.4.2014. u 08:41

Velika ruska pijanistica nastupa na SVEM-u

Sarajevske večeri muzike će 10. maja u Narodnom pozorištu u Sarajevu predstaviti koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i ruske pijanistice Olge Kern, uz ravnanje Aleksandra Markovića.

Olga Kern je rođena u porodici muzičara koji su bili povezani sa velikim kompozitorima Čajkovskim i Rahmanjinovim. Počela je nastupati u sedmoj godini, sa 17 godina niže međunarodna priznanja, a danas je priznata kao jedna od najboljih pijanistica svoje generacije.

Njezine izvedbe su emotivne, snažne, tehnički besprijekorne, a njezino umijeće posebno dolazi do izražaja u kompozicijama koje važe za iznimno zahtjevne. Olga Kern je nastupala u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama poput njujorških dvorana Carnegie Hall i Lincoln Centar, milanske La Scale i londonskog Royal Albert Halla. Godišnje svira više od 150 koncerata, a sarađuje sa prestižnim orkestrima i vrhunskim svjetskim umjetnicima kao što je čuveni dirigent Valery Gergiev.

Snimila je nekoliko nosača zvuka, za velike produkcijske kuće, na kojima su trajno zabilježene njene izvedbe kapitalnih djela svjetske pijanističke literature.

Ulaznice za koncert Olge Kern mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta ili rezervirati putem maila info@maf.ba. Cijene ulaznica iznose 20 i 30 KM. Više detalja o program 20. SVEM-a možete naći na www.maf.ba.

tačno.net
Autor/ica 9.4.2014. u 08:41