VISOKO PRIZNANJE ZLATKU DIZDAREVIĆU

tačno.net
Autor/ica 1.7.2018. u 13:01

VISOKO PRIZNANJE ZLATKU DIZDAREVIĆU

Odlukom predsjednika, upravnog odbora i studenata Ženevske škole diplomacije i međunarodnih odnosa, poznatom BiH novinaru i bivšem diplomati Zlatku Dizdareviću dodijeljeno je na prigodnoj ceremoniji u Ženevi visoko priznanje – titula “počasnog doktora međunarodnih odnosa”.

U obrazloženju odluke kaže se kako se počasni doktorat Zlatku Dizdareviću dodjeljuje “kao vrlo zaslužena počast za integritet što ga je ispoljavao za vrijeme cijele svoje karijere, ali osobito za hrabrost, integritet i izvrsnost demonstrirane tijekom strašnog rata u Bosni i Hercegovini u devedesetim godinama”.

Dizdarević je jedan od najpoznatijih pripadnika starije generacije novinara s područja bivše Jugoslavije. Dugogodišnji dopisnik sarajevskog dnevnika “Oslobođenje” s Bliskog istoka, profilirao se kao jedan od najvrsnijih poznavatelja toga kriznog područja. Iznimno je zaslužan za to što je “Oslobođenje” nastavilo izlaziti i u vrijeme rata u BiH i opsade Sarajeva u doba disolucije nekadašnje federacije.

U vrijeme mandata predsjednika Stjepana Mesića bio je veleposlanik Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, a za zasluge za napredak u razvoju bilteralnih odnosa dviju zemalja odlikovan je visokim hrvatskim odlikovanjem. Prije odlaska u mirovinu bio je ambassador BiH u Hašemitskoj kraljevini Jordanu, odakle je pokrivao još nekoliko zemalja Bliskoga istoka.

Objavljuje tjedne kolumne u riječkom dnevniku “Novi list”, kao i tekstove na više portala u BiH.

tačno.net
Autor/ica 1.7.2018. u 13:01