Vizualne konverzacije Anela Pale i Rajka Ivaniševića

tačno.net
Autor/ica 24.8.2013. u 10:57

Vizualne konverzacije Anela Pale i Rajka Ivaniševića

Piše: Marina Đapić

“Twelve pieces”  ime je zajedničke izložbe dvoje mladih autora iz Mostara Anela Pale i Rajka Ivaniševića, koja je sinoć otvorena u Centru za kulturu.

Ovi autori i prijatelji predstavili su se s dvanaest zajedničkih radova na kojima su na veoma smio i zanimljiv način spojili  svoje različite izričaje.

Između ostalog, može se reći kako je izložba “Twelve pieces” nešto novo i drugačije za mostarsku publiku kao i za samu likovnu scenu.

Iako je ideja za ovu izložbu nastala prije nepuna dva mjeseca, autori su za veoma kratak period završili ovaj ciklus prenijevši svoje ideje i stavove na drvene površine koristeći se kombiniranim slikarskim tehnikama.

Slike autora komuniciraju s gledaocem putem suptilne materije i slikarstva Anela Pale, te dominantnog kolorita, printa i grafita Rajka Ivaniševića.

Oba autora u toj zajendičkoj komunikaciji nisu odstupala od svojih stilova i koncepta koji samostalno istražuju, ali su se ti njihovi kontrasti jako dobro razumjeli u svojim različitostima.

Anel Pala već duže vrijeme istražuje enformel i analitičku umjetnost gdje uspostavlja logičko matematičku konstrukcija kompozicije. Tako da se i u zajedničkim slikama s Rajkom može prepoznati njegov ozbiljan i iskren pristup, koji je gradi još od vremena studija.

Kako i sam autor naglašava u svojim slikama uspostavlja novi odnos i red, točnije odnos materije i kompozicije gdje naglasak više nije kako na kompoziciji tako ni na materiji, već na njihovom racionalnom odnosu, prožimanju i međusobno koherentnoj i doslovno umjerenoj i usmjerenoj komunikaciji.

Rajko Ivanišević za razliku od Anela istražuje više umjetničkih pravaca, uključujući slikarstvo, skulpturu, printanje, kompjutersku umjetnost, digitalnu fotografiju , 2D i 3D umjetnost te street art. Ovaj svestrani autor mnogo putuje, slobodnog je duha i upravo se ta dinamika slobode i znatiželje prožima u njegovim radovima.

Iako dosta različiti ovi mladi autori upustili su se u izazov i eskperiment vizualne konverzacije u kojoj se može vidjeti životnost razlika i sličnosti, spajanja i razdvajanja, reda i nereda i svega onoga što zapravo čini igru ljudskog života.

Pored toga što su darovali jednu ovakvu izložbu svom gradu, kolegama i ljubiteljima umjetnosti, oni su također potakli i neke druge autore na zajedničko stvaranje.

Izložbu možete pogledati u galeriji Centra za kulturu svakim radnim danom, a više o autorima možete saznati na  anelpala.weebly.com i www.raikoivanishevich.com

tačno.net
Autor/ica 24.8.2013. u 10:57