VRIJEDAN STVARALAC

tačno.net
Autor/ica 26.4.2015. u 12:00

VRIJEDAN STVARALAC

Esej o književnom aktivitetu

 Piše: Gradimir Gojer

Nikola Vukolić je književni stvaralac vrijednog literarnoga opusa poglavito u oblasti poezije ali i književne kritike i esejistike, koju redovito objavljuje u listovima i časopisnoj periodici u BiH, ali i u Srbiji. Pokretač je i fundator veoma vrijednih procesa i pojavnih oblika djelovanja Zadužbine Petar Kočić Banja Luka – Beograd. Imponira snaga i tvoračka upornost sa kojom Vukolić vodi ovu asocijaciju, koja čuva uspomenu na svjetao lik i književno djelo klasika bh. literature, Petra Kočića.

Vukolić je pokrenuo prestižne žirije koji ustrajno visoko kvalitetno ocjenjuju i nagrađuju stvaraoce i njihove opuse, nagradama i priznanjima dičnoga imena Kočićevo pero i Kočićeva knjiga i time zasigurno dodatno motivirao i pokretao dijelove suvremene južnoslavenske književne produkcije. Nedavna dodjela prestižnog priznanja Kočićevo pero akademiku Dževadu Karahasanu dokaz je Vukolićeve pronicljive i književno rafinirane angažiranosti…

Susreo sam Vukolića neposredno nakon dodjele ovoga priznanja Dževadu Karahasanu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetosti u Sarajevu, kako nosi uistinu ogromnu torbu knjiga… Naravno, hitao je na sarajevski Sajam knjiga. Taj susret na Obali Maka Dizdara, gotovo bizaran, učvrstio me je u uvjerenju da ovaj plemeniti čovjek nevjerojatne energije nije niti približno shvaćen, a što je još gore niti dostatno prihvaćen u našoj bh. kulturi.

Posebno je hvale vrijedna književna produkcija Zadužbine Petar Kočić Banja Luka – Beograd, koja bogati bh. suvremenu književnu produkciju literarno atraktivnim naslovima!

Zato zapis o ovom vrijednom stvaraocu iz Banja Luke ne mogu okončati drugačije nego li riječima: naprijed Nikola, ima nas koji uočavamo vrijednosti tvoga pregnantnog književnoga i kulturološkog rada, na ponos Banja Luke i cijele bh. kulture.

 

tačno.net
Autor/ica 26.4.2015. u 12:00