VUŠUROVIĆEVA BORBA S NJIMA

Gradimir Gojer
Autor/ica 17.4.2018. u 16:09

VUŠUROVIĆEVA BORBA S NJIMA

U Kulturnom centru Novog Pazara na redu je drugi ciklus proba za premijeru predstave, koja nastaje prema tekstu mlađeg crnogorskog pisca Željka Vušurovića Deportacija. Radnja drame vezana je za sraman postupak tadašnje crnogorske vlasti koja je bošnjačke izbjeglice u Crnoj Gori isporučila Karadžićevim hordama koje su ih ubile. Kako je većina tadašnjih čelnika crnogorskog političkog estsablišmenta i danas na vlasti u Crnoj Gori tekst Željka Vušurovića, hrabrog mladog dramatičara koji je progovorio o krvavim istinama iz prethodnog rata nije imao nikakve šanse da bude dio teatarske produkcije savremenih crnogorskih profesionalnih pozorišta…

„Ovom dramom  mladi Vušurović razotkriva pogubnost fašistoidnih postupaka crnogorske vlasti u ratu, ali i krajnje licemjeran odnos današnje crnogorske vrhuške prema sramnom činu deportiranja Bošnjaka u ruke dželata. Vušurovićevoj plemenitoj gesti pridružujemo se ovom predstavom sigurni da istina mora izići na vidjelo“, poručuje režiser Gradmir Gojer.

Odvažni i iznimno sposobni direktor Kulturnog centra iz Novog Pazara Husein Memić ušao je svim kapacitetima u produciranje Vušurovićeve drame. Predstavu u dramaturškoj obradi Svetlane Broz režira ugledni sarajevski pozorišni režiser Gradimir Gojer, a u predstavi igraju Jasna Bery, Enver Petrovci, Vahid Džanković, Lemana Bećirović, Dženana Džanić i Darja Badnjević.

Režiser Gojer ističe vrstan odnos dramaturginje Svetlane Broz prema radu na ovoj drami, a za glumce Jasnu Bery i Envera Petrovcija već u ovoj fazi proba najavljuje potresne kreacije, za koje vjeruje da će podjednako dobro biti primljene kako kod publike jednako i kod stručne teatarske kritike.

„Koncipirajući dramsku radnju kroz porodičnu dramu mladi i talentovani Vušurović gradi psihološki produbljene studije likova načinom realističkog posmatranja, a kraj zasniva na najboljim tradicijama dramaturgije tragedije. Njegovi likovi su životni i izuzetno intrigantni za glumačke kreacije. Predstavu sam radio sa tendencijom minimalističkog organiziranja prostora i drugih likovnih komponenti da bi ubjedljivost glumačkog gesta maksimalno došla do izražaja. Deportacija je primjer angažovanog teatra. Glumački ansambl je bio poticajan kao i sam Vušurovićev tekst, a neke njihove kreacije smatram izuzetnim za glumački ambijent južnoslavenskih prostora“ zaključuje Gradimir Gojer.

Gradimir Gojer
Autor/ica 17.4.2018. u 16:09