Workout, izložba Alme Gačanin u Zvonu

tačno.net
Autor/ica 7.7.2020. u 14:19

Workout, izložba Alme Gačanin u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizira izložbu „Workout“ (Trening) vizuelne umjetnice Alme Gačanin. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 9. jula u 21:00 sati u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10). Istog dana u 13:00 sati za predstavnike/ce medija organizujemo snimanje postavke i razgovor sa autoricom.

Postavka „Workout“ podrazumijeva seriju crteža koja nastaje posljednje dvije godine, a započeta je u periodu kada je Alma Gačanin bila u intenzivnoj potrazi za poslom, rukovodeći se poslovicom mens sana in corpore sano (u zdravom tijelu zdrav duh), trudeći se da uz tjelovježbu ne poludi kako kaže.

Tjelovježba je bila jedina aktivnost koju je obavljala dok je zapadala u apatiju i lijenost zbog osjećaja beznadežnosti i obesmišljenosti vlastitog zanimanja i života, posmatrajući često tu aktivnost kao oblik borbe sa samom sobom i kao obračunavanje sa čudovištima sistema u koji se ne uklapa.

„Kako David Mc Nally kaže, paradoks našeg doba je da su čudovišta nigdje i svugdje. Podmuklost kapitalističke groteske je upravo u toj nevidljivosti, odnosno u načinima na koji čudovište postaje normalizirano i naturalizirano u našu neuhvatljivu svakodnevicu pogotovo kroz fizičko iskustvo i njenom naizgled neprimjetnom integracijom u banalne i profane ritmove svakodnevnog života“, kaže Alma Gačanin, podsjećajući da rad u kapitalističkim okvirima češće podrazumijeva osjećaj poniženja nego umora.

„Kada je Simone Weil radila u fabrikama u Parizu, između ostalog u Renault fabrici, osjećala se više poniženom nego umornom, ali je bila iznenađena kako to poniženje ne prouzrokuje pobunu nego naprotiv, poslušnost. Iako se ovo dogodilo prije skoro stotinu godina, mislim da je umor i poslušnost, a sve više i strah nešto s čime se ponižene i obespravljene mase identificiraju i u skladu s čim djeluju. U duhu rečenog a potpuno intuitivno u crtežima se pojavljuju monstruozne, povampirene manifestacije ženskih bića, animalne i božanstvene, u rasponu raspoloženja od strašne do bezbrižne, kako se često vjerovatno svi osjećamo onemogućeni da razlučimo između svetaca i psihopata koji nam vode državu. Etimologija riječi monster nas vraća na ono što je namjera i ovim crtežima a to je detektovati i upozoriti. Naime riječ monster je nastala od latinske riječi monere što znači upozoriti, tako da čudovišta oko nas ukazuju na ono što se dešava, samo smo se odveć navikli na njih“, objašnjava autorica.

Ponavljanje i disciplinu kao nužne za jedan uspješan trening nalazimo i u bilo kakvom radu primjećuje Alma Gačanin, bilo da je riječ o poslu ili obavljanju svih aktivnosti koje čine našu svakodnevicu.

„Pošto rad često doživljavamo kao nešto odvojeno od našeg života, a obavlja ga naše radno sposobno tijelo, mi želimo da to tijelo ponovo prisvojimo i vratimo sebi kroz aktivnosti poput trčanja, yoge, aerobika, fitnessa i sl. Ako je to tijelo u stanju izvesti razna čuda, lakše podnosimo što veći dio dana ono radi za nekoga drugog“, kaže Alma koja je tokom vlastitog kreativnog procesa razmišljala o Marksovom doživljaju kapitalističke manufakture koja “osakaćuje radnika pretvarajući ga u fragment samog sebe”.

Vlastito radno iskustvo inspirisalo je Almu Gačanin da se bavi pomenutim temama. „Svu frustraciju vezanu za nedostatak društvene i političke odgovornosti te savjesti u ovoj zemlji, a i šire ka istoku i zapadu, pokušavam kanalisati kroz umjetnost, te se osjećam vrlo isprovociranom i produktivnom“, objašnjava Alma Gačanin na čijoj će izložbi biti predstavljeno 50 crteža velikog i malog formata.

Predstavljanje radova iz ciklusa ”Workout” biće druga izložba Alme Gačanin u Zvonu. Prvi put publika Zvona imala ju je priliku sresti tokom postavke „Ja ću raditi šta ja hoću“ prije četiri godine kada je takođe inspirisana radom, odnosno nehumanim uslovima koje joj je ponudio poslodavac, realizovala tridesetodnevni performans čiji je rezime predstavila u Zvonu.

Alma Gačanin rođena je u Sarajevu gdje je diplomirala i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Bila je finalistica nagrade Zvono.

Izložba ”Workout” biće otvorena do 1. avgusta 2020. godine.

 

tačno.net
Autor/ica 7.7.2020. u 14:19