ZABORAVNOST ILI NEPOŠTIVANJE VRIJEDNOSTI

tačno.net
Autor/ica 10.7.2015. u 16:43

ZABORAVNOST ILI NEPOŠTIVANJE VRIJEDNOSTI

Godina koju živimo i trajemo prevalila je svoj prvi dio…Pola 2015. Godine je ostalo iza nas, a da nismo gotovo niti svjesni toga?! Pogotovo ako to pola godine kontekstiramo u dvije iznimno značajne obljetnice kojih nažalost mnogi u BiH jednostavno nisu svjesni??!!

Piše: Gradimir Gojer

Prošlo je sto godina od smrti Antuna Gustava Matoša, najlucidnijeg kritičara, fantastičnog prozaika i pjesnika, čija je brazda u hrvatskoj književnosti iznimno duboka… Ali, prošlo je, takođe i dvijesta godina od rođenja pjesnika Ivana Mažuranića.

Nesvijest o ovim dvema kulturologijski značajnim obljetnicama pokazuje zaboravnost, ali vjerojatno i nepoštivanje golemih vrednota koje su dio blistave prošlosti kulturnog prostora susjedne nam Hrvatske. Posebno je iritantno da ove obljetnice nije do dana današnjeg obilježila niti jedna kulturna udruga, koja svoju temeljnicu i kulturno ishodište ima, poglavito, u hrvatskoj kulturi!?!

Niti dvije iznimno agilne udruge kakve su HKD Napredak i Matica Hrvatska nisu se, bar ne do sada (!?!) sjetili ovih obljetnica koje bi u iole civiliziranijem kulturnom ozračju neke od zrelijih nacija i država predstavljale općedruštveno slavlje, koje bi djelovalo mobilizatorski za sva nova i nova kulturna ostvarenja, pregnuća i uspjehe uopće!

Ovakvo drijemanje naših kulturnih udruga i institucija ne umanjuje sjajnu pozlatu dviju obljetnica, ali govori jarko o našim potpuno nekulturnim smjeranjima u (ne)kulturnoj politici države BiH, ako te kulturne politike na ovim prostorima uopće ima i u naznakama.

tačno.net
Autor/ica 10.7.2015. u 16:43